Публикация

Петър Москов: Това, което съм направил, е да защитя имунизационния календар и здравето на гражданите

Позиция на здравния министър в оставка, разпространена от ресорното ведомство. Д-р Москов е обвиняем за две престъпления по служба и безстопанственост по делото за бартера на ваксини, сключен между България и Турция през май 2015 г.


Обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията с Турция. Има и още едно във връзка с производствен процес в „Булбио“, несвързан с дарението с Турция. 

Тоест, окончателно да се ликвидира всяка една спекулация - нито едно от обвиненията, нито има как да е част от обвинението, е във връзка с качеството, навременността и адекватността на ваксините, свързани с дарението. 

Иначе, да кажа, че това, което съм направил в тази връзка, е да защитя основния вменен от закона интерес, а именно имунизационния календар и здравето на гражданите. И съм го направил. 

По второто нещо, с което са свързани обвиненията, с финансовите параметри, аз казах, че не разбирам причината за обвинение и ще съдействам на следствие, на прокуратура, помолих и адвоката ми да ми обясни в какво точно ме обвиняват. Ще съдействам за изчистване на цялото това нещо, но нека още веднъж да кажем – ваксината, която България е дарила на Турция, БЦЖ ваксината, ако българското предприятие или българската държава трябваше да я продава, щеше да вземе от нея по-малко от 400 хил. лева. 

Ваксината, която сме получили от Турция, ако се бяха явили на търг фирмите тук, България трябваше да заплати на тези фирми при спечелена процедура не по-малко от 48 лв. на една ваксина, от 100 хил. бройки, тоест, над 4 млн.лв. Тоест, вкарали сме нещо, за което бихме дали 4 млн. и сме дарили нещо, за което бихме получили 400 хил. лв. Аз не разбирам къде е моето финансово прегрешение в това. 

Коментари