Публикация

И претоварването, и обездвижването вредят на ставите

Д-р Мая Желева, завеждащ-сектор по физиотерапия и рехабилитация в Националния медицински онкологичен център, в интервю за Хелт медия.


Д-р Желева, защото ставите болят по-свирепо през зимата?
Артрозната болест е дегенеративно заболяване, при което - най-общо казано - поради износването на ставния хрущял и тъканите, изграждащи ставата, се получава деформация, нарушаване на функцията и болка. В напредналите стадии дори се стига до инвалидност. През зимата при много хора се отчита засилване на оплакванията заради отрицателното влияние на ниските температури и влагата.

Физическото натоварване вреди ли на пациентите?
Неадекватното физическо натоварване е противопоказано, защото се получава още по-сериозно износване на хрущялите, събиране на възпалителна течност, засилване на болките. Но това не означава човек да се обездвижи!

Ходенето, леката гимнастика, специализираните упражнения са полезни, защото по този начин се засилва кръвоснабдяването на ставите. Освен това обездвижването със сигурност влошава сърдечно-съдовия статус.

Каква е ролята на рехабилитацията и физиотерапията в овладяването на болките в опорно-двигателния апарат?
Съвременната медицина разполага с широк спектър от възможности за преодоляване на болките и за подобряване на функционалния капацитет на засегнатите стави. Най-често използваме чисти физикални методи – масажи, акупунктура, лазертерапия, електрофореза, магнитотерапия и др.

Най-добър е ефектът, когато физиотерапията се съчетава с приложението на препарати на фитооснова.

Защо предпочитате природните препарати?
Ние често първо започваме с по-силни лекарства от рода на нестероидните противовъзпалителни средства. Те имат мощен обезболяващ ефект, но и множество странични действия и противопоказания. Затова ние ги прилагаме според правилото за възможно най-кратък период.

А артрозната болест изисква продължително лечение. Затова прилагаме препаратите на растителна основа, които имат доказан ефект, без странични и неблагоприятни ефекти, и могат да се прилагат седмици и месеци наред.

При нас изключително много използваме NeOx. Един разкошен препарат, който е в три форми на пазара – олио, крем и капсули.

Как хората да преценят кога да прилагат всяка от тези форми?
Олиото се прилага, когато има простуден момент – обостряне на болката заради влага или студ. Тогава с масаж или самомасаж се втрива олиото в съответната зона и се получава бързо облекчаване.

Освен това олиото NeOx има много добър профилактичен ефект срещу простуда и грип, като се втрие в стъпалата. Но за бързо реагиране, при по-остра болка и по-голяма скованост на ставите се започва с крема. Там има една съставка, която съдържа салицилат и действа много бързо болкоуспокояващо. Така че обикновено се започва с крем за бързо повлияване, след което се преминава на олио за продължително третиране.

Във физиотерапевтичните звена ние прилагаме тези препарати при магнитотерапия, при ултразвук и др., за да засилим действието в дълбочина. Капсулите NeOx не дразнят нито стомаха, нито червата, а имат много добър ефект.

Пациенти, които първо са пили нестероидни препарати една седмица, след това могат спокойно да продължат един месец с капсулите NeOx. Аз препоръчвам профилактични курсове с тези капсули по един месец през пролетта и есента, за да не се изостря артрозната болест. Приемът на капсули трябва да се съчетава с външно приложение на крема или олиото.

Коментари