Публикация

Бежанците от центъра в Харманли са под карантина, ще бъдат изследвани и лекувани

В центъра бяха регистирани много случаи на краста и няколко на кожна лайшманиоза


Временно се спира движението на бежанците извън територията на Центъра за временно настаняване в Харманли. Мярката се налага заради създаденото напрежение сред жителите на града, които се безпокоят от евентуална зараза.

Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков на специална пресконференция след среща с председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова и държавния главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Извънредните мерки се предприемат, защото в бежанския център бяха регистрирани множество случаи на краста и няколко на нетипичната за нашите ширини кожна лайшманиоза.

Чужденците от центъра ще бъдат под карантина, докато се вземат необходимите проби и се проведат изследвания, както и лечение на тези от тях, които имат кожни раздразнения. 

„Причината за тази временна мярка е, че по този начин по-лесно може да бъде обхванат целият контингент на чужденците, които са настанени в този лагер, и да бъдат направени всички необходими изследвания“, допълни д-р Шарков. 

Петя Първанова увери, че условията в центъра отговарят на минималните стандарти такива, каквито са предвидени за държавите-членки на ЕС. 

 „Ще издам заповед, подкрепена и от МВР, които ще осигурят охрана, за да нямат право лицата да напускат центъра, докато се извърши пробонабирането, изследването и лечението за лицата, за които такова е необходимо, подчерта председателят на Държавната агенция за бежанците.

Коментари