Публикация

МЗ ще обжалва решението на съда за пръстовия идентификатор 

МЗ ще обжалва решението на съда за пръстовия идентификатор 

В момента чрез системата са регистрирани 364 хил. пациенти


Министерството на здравеопазването ще обжалва отмяната на пръстовия идентификатор. 

Това каза д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на здравната каса, пред журналисти. 

Вчера тричленен състав на Върховния административен излезе с решение, че трябва да се спре действието на текста от Наредбата за достъп до медицинска помощ, в който се указва използването на пръстов идентификатор при постъпване и изписване от болнично заведение. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

 „Идентификаторът е механизъм за контрол и ефектът от него е видим“, посочи д-р Шарков, цитиран от БТА.

Той повтори предствениете вече от него данни - за първата половина на ноември тази година в сравнение с първата половина на октомври е отчетена дейност от лечебните заведения за 15 млн.лв. по-малкоХоспитализациите също са намалели с над 18 хиляди, което, според д-р Шарков, е показателно как работи системата след въвеждането на идентификатора. 

По думите му това е система, чрез която пациентът държи контрола върху изразходването на средствата, които сам внася в НЗОК. 

Към момента чрез пръстовия идентификатор са регистрирани 364 хиляди пациенти. Отказите са 318.

Д-р Шарков каза още, че системата ще продължи да работи и на лечебните заведения няма да се изпращат допълнителни инструкции. Те ще отчитат дейността си чрез нея до крайното произнасяне на съда. 

Заместник-министърът припомни, че регистрацията на пациентите се извършва в рамките на деня, в който те постъпват в болницата – не е зъдължително това да става в момента на прием.

Коментари