Публикация

Кампания с безплатни прегледи за контактен дерматит в 6 болници

Кампанията се провежда от 28 ноември в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Русе


Шест болници в страната ще се включат в инициатива с безплатни прегледи за контактен дерматит от 28 ноември до 2 декември 2016 г. Организатор е Секцията по дерматоалергология на Българското дерматологично дружество. Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания се провежда вече за осми път и е в рамките на EPOS - Европейска инициатива за превенция на професионалните кожни заболявания. От различни видове екземи страдат най-често професи като козметици, фризьори, автомонтьори, строители, посочи доц. Жана Казанджиева от Александровска болница. Дори да работите нещо друго, можете да се запишете безплатно за преглед на посочените дати в 5 града - София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Русе:  

  • 02/ 9230495 (до 13,30 ч) – Кожна клиника, каб. 122. партер. Александровска болница, София
  • 02/4034933 (до 13,30 ч)- Токуда Болница, София
  • 032/ 607300 (до 13,30 ч) – Център по дерматология и алергология към УМБАЛ Пълмед, Пловдив
  • 042/ 698109 (до 13,30 ч) – Университетска кожна клиника. Стара Загора
  • 064/ 886696 (до 13,30 ч) – Университетска кожна клиника. Плевен
  • 0888/594144 (до 13,30ч) – АСИМП, Русе

При необходимост на пациентите ще се направят и кожно-алергологични тестувания, за да се установи към какви вещества точно е алергията. Тези тестове не се заплащат от здравната каса, но в рамките на кампанията са безплатни. Добре е пациентите да дойдат на прегледа още в понеделник-вторник, тъй като кожните тестове се поставят за 48 часа на гърба и едва след това става отчитането, поясни доц. Жана Казанджиева. Ако човекът се види с лекаря за първи път едва в петък, няма да има възможност за провеждане на тест.

Златните бижута също може да направят алергия

15% от екземите са заради алергия към никел. Този метал се съдържа във всички български монети, в златните бижута с 14 карата злато и по-малко. Екзема може да получите и ако носите бяло злато. След 2-3 г. златото се поизтърква и отдолу се показва никелът, обясни доц. Диана Дянкова.

Около 27% от хората с екзема пък имат загуба на пръстови отпечатъци. Този любопитен факт съобщи доц. Жана Казанджиева във връзка с дебатите за нововъведенията при постъпване в болница. Заради заболяването се губят специфичните линии на пръстовия отпечатък и този метод не може да се ползва за доказване на самоличността. Не е ясно как тогава тези хора ще влизат в болница. 

Фотоалергичните реакции протичат тежко

Тази година кампанията е насочена към различните кожни алергични заболявания, като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. Фотоалергичните реакции са с по-малка честота, но протичат по-тежко, посочи доц. Диана Дянкова. Характерно за тях е, че възникват от комбинираното действие на алерген (фотоалерген) и УВ-светлината (слънчева или изкуствени източници). Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска, допълват специалистите. Причините не са напълно изяснени. Има предположения, че това е заради все по-голямото разнообразие от химични вещества, които ни заобикалят. Много алергени в козметиката, лекарствата и околната среда.

Екземите засягат почти една трета от хората в активна възраст и са сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от всички хора са страдали от екзема на ръцете – най-честото кожно алергично заболяване.

Коментари