Публикация

Храненето като превенция срещу рака


Рискът от раково заболяване може значително да бъде намален при промяна в храненето.

Смята се, че средно при 32-35% от случаите на рак може да се постигне превенция чрез храненето, като този ефект варира от 10% за рака на белия дроб, 50% за рака на гърдата, до 75% за рак на дебелото черво и на стомаха.

На базата на получените досега резултати за връзката между храненето и риска от рак д-р Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика, директор на НЦООЗ, отправя основни препоръки за хранене:

1. Поддържане на здравословно тегло (индекс на телесна маса 18-24.9 кг/м2 при възрастни), избягване увеличаване на теглото в зряла възраст с повече от 5 кг;
2. Редовна умерена до интензивна физическа активност /60 мин. на ден/;
3. Консумация на разнообразна храна, предимно от растителен произход;
4. Достатъчен прием на зърнени храни, предимно пълнозърнести;
5. Ежедневна консумация на разнообразни зеленчуци и плодове (над 400 грама/ден), за предпочитане сурови;
6. Ограничаване приема на мазнини, особено на животинските;
7. Ако се консумират алкохолни напитки, да са в умерени количества;
8. Ограничаване употребата на сол и на солени храни;
9. Ограничаване консумацията на консервирани месни продукти (салами, наденици, бекон, шунка и др.)
10. Да не се консумират много горещи храни и напитки;

Пълен текст на препоръката

Коментари