Публикация

​​​​​​​Лошият сън може да задълбочи проблемите с бъбреците

Краткият и накъсан сън играе ключова, макар и не съвсем изяснена роля за развитието на хроничното бъбречно заболяване


При хора с хронично бъбречно заболяване лошият сън може да е рисков фактор за влошаване на състоянето им, установи ново проучване.

„Краткият и накъсан сън играе ключова, марар и не съвсем изяснена роля за развитието на хроничното бъбречно заболяване“, обяснява една от авторките на проучването – д-р Ана Рикардо от Университета на Илиноис, Чикаго.

Новото проучване допълва информацията  за важността на съня за функционирането на бъбреците. То подчертава нуждата да бъдат създадени и тествани клинични интервенции, чиято цел е да се подобрят навиците за сън на хора с хронично бъбречно заболяване, обяснява екипът. В изследването обаче не се твърди категорично, че липсата на сън е факторът, който причинява влошаване на състоянието при бъбречноболните. Проучването единствено успява да установи връзка между тези два фактора.

Екипът наблюдавал  432 пациенти с хронично бъбречно заболяване. Те проследили техните навици за сън между 5 и 7 последователни дни с помощта на монитори на китката. След това екипът следил здравето на участниците в продължение на 5 години. Участниците спели средно по 6,5 часа на нощ. За описания период 70 от тях развили бъбречна недостатъчност и 48 починали, установил екипът.

След като от статистиката били изключени други рискови фактори като тегло и сърдечни заболявания, екипът установил, че всеки допълнителен час нощен сън е свързан с почти 19 процента по-малък риск от бъбречна недостатъчност. Качеството на съня също се оказало важно. Тези от участниците, които спели най-лошо, били и най-застрашени от развитие на бъбречна недостатъчност. Хората, които през деня били сънливи, също били застрашени от влошаванена състоянието и от евентуален фатален край.

 Източник: webmd

 

Коментари