Публикация

Д-р Петър Москов: Обвинението срещу мен ме обижда

Знам кой стои зад публичната атака срещу мен, подчерта министърът в оставка


Обвинението срещу мен ме обижда, но вярвам, че всичко това ще завърши с ясното разкриване на истината. 

Това заяви здравният министър в оставка д-р Петър Москов в студиото на „Нова телевизия“.

Усилието на здравното министерство е било постигането на максимална ефективност на публичните пари и прибиране на вересиите. На тази база обвинението в безстопанственост ми звучи обидно персонално. Вероятно това е пътят, по който човек трябва да мине, за да изчисти името си от лъжите”, подчерта д-р Москов.

За пореден път той уточни, че обвиненията срещу него са единствено и само във финансовите параметри на взаимното дарение с Турция. 

Прокуратурата не твърди, че ваксината „Пентаксим” е некачествена или по някакъв начин вредна. Имахме няколко становища, че предстои криза и трябваше моментално да се вземе решение. Питахме всяка една европейска държава дали може да ни помогне, но те нямаха ваксини. Всичко е по закон”, уточни министърът.

Той допълни, че зад публичната атака срещу него стоят икономически и медиини среди и знае много добре кои са точно те. „Това са средите, които доведоха българското здравеопазване до дереджето, в което го заварихме. Същите, които го управляваха в течение на 20 години”, заяви д-р Москов.

„Ако трябваше да купим 100 хил. броя „Пентаксим”, ние трябваше да платим 4,8 млн. лева. Как така, като изнесеш нещо на стойност 370 хил. лева и ти дарят нещо за милиони, си ощетил някого?”, попита здравният министър.

Той е убеден, че има неясноти в разследването и в хода на досъдебното производство те ще бъдат изяснени.

Моето задължение като здравен министър бе да гарантирам имунизационния календар на България и аз съм го направил. Няма нито едно незаконно средство”, категоричен бе Петър Москов.

Здравният министър направи и отчет на свършеното от него и екипа му.

„Заварихме болнична система, която се разраства неограничено, не е предмет на каквато и да било разумна държавна политика и там потъват огромно количество пари. Екипът на здравното министерство и на правителството направи Национална здравна карта със задължителен характер – нещо, което 10 години беше само заявка, а сега вече е факт. Ново лечебно заведение може да бъде откривано само когато отговаря на обективните нужди и потребности“, поясни д-р Москов.

Той подчерта още, че при встъпването му в длъжност лекарствената политика е била „липсваща или лоша“. 

„Към момента в рамките на първата година на базата на тежка ежедневна експертна работа НЗОК взе от печалбите на фирмите милиони. Те отиват за лечение на хиляди български граждани. Ние си прибрахме версиите и за тази цел сега може да финасираме направленията в доболничната помощ, а от 1 януари всяко едно лекарство за артериална есенциална хипертония ще бъде безплатно за пациентите, това ще бъде плащано от касата. Сега НЗОК плаща само 25%. Ето това означава да си събереш вересиите и да ги насочиш към здравната политика”, каза още д-р Москов.

Целия разговор с министър Москов може да чуете във видеото.

Коментари

Ох, горкият, чак ми стана жал