Публикация

Над 1000 жени се изследваха за HPV


В рамките на обявената промоционална кампания, посветена на седмицата за борба с рака на маточната шийка, над 1000 български жени бяха изследвани за хронична инфекция с човешки папиломен вирус /HPV/.

Очаква се подобна промоционална кампания у нас да има отново в началото на март.

Човешкият папиломен вирус е причинител на рака на маточната шийка и се пренася по полов път. Инфекцията е най-често преходна, но известен процент инфектирани жени остават хронични носители на вируса. Именно те са с най-висок риск от развитие на злокачествени промени в маточната шийка.

Изследването за наличието на хронична инфекция с HPV се нарича HPV тест. Материалът се взема безболезнено от маточната шийка, по същия начин и със същите четки, както това се прави при вземането на цитонамазка. Изследването се прави със специфична апаратура и дава съответния отговор на гинеколога, който преценява по-нататъшното лечение.

Смята се за доказано, че когато една хронична инфекция с HPV се установи навреме, вероятността от злокачествено заболяване е сведена до нула.
Списък на медицинските заведения, където изследването може да се направи, се намира в сайта www.hpv-bg.com

Тъй като методът на Qiagen за изследване на хронична инфекция с HPV е широко разпространен и реимбурсиран от здравните каси на практика навсякъде по света, опитът с него е впечатляващ. В България това изследване се финансира при определени индикации от 2 доброволни здравноосигурителни фонда.

Това е единственият тест, който е одобрен от FDA за профилактика и СЕ маркиран в Европа за тази цел. Проучване, публикувано в престижното медицинско списание Lancet Oncology преди 2 седмици, обхващащо над 90 000 жени, показва по-добра ефективност на теста на Qiagen в сравнение с цитонамазки за превенция на рака на маточната шийка.

Коментари