Публикация

Как се лекува миомата

Как се лекува миомата

Съвременното лечение на миомата позволява запазване на матката цяла. Не изисква травмираща хирургична операция


Дали една миома трябва да се отстрани оперативно или не, се преценява индивидуално, в зависимост от местоположението, големината, оплакванията на пациентката, както и от други фактори. Златният стандарт за отстраняване на субмукозните миомни възли, (които растат по посока на кухината на матката), е  хистероскопската миомектомия.  Тя е миниинвазивен метод, който позволява внимателен оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп трансцервикално през влагалището. Позволява едновременно диагностициране и  изрязване на миомния възел без увреждане съседните тъкани в матката, което е изключително важно, особено когато се касае за безплодие.

Диагностициране на миомните възли

В миналото това се е правело с разрез на коремната стена, след това и на матката, след което се е вадел възела, зашивали са се последователно матката и коремната стена. Това е било свързано със страхотен травматизъм за жената и последващи проблеми със забременяването. При подобни операции може да се стигне до вътрематочни сраствания - синдром на Ашерман, до сраствания извън матката около тръбите и яйчниците, както и до хистеректомия (отстраняване на матката).

В „Майчин дом” при лечение на субмукозните миоми  използваме златния стандарт, а именно хистероскопията. Стараем се да отстраняваме миомите на един етап. На много места премахват възлите на няколко етапа. Понякога, разбира се, се налага възелът  да бъде доизрязан на втори етап, но  това пак става  хистероскопски, без белези по коремната стена.

Освен за откриване и отстраняване на субмукозни миоми хистероскопията се използва за откриване на причините за абнормени маточни кръвотечения -  обилен менструален цикъл, по-продължително кървене от нормалното, цикъл на по-чести или по-редки интервали, кървене между менструалните цикли, кървене в менопаузата. Тя е и златен стандарт също за отстраняване на полипи, вътрематочни сраствания (синехии), загубени спирали, септуми (метропластика), прицелна биопсия и аблация на ендометриума. Първо средство за избор е при диагностициране и лечение на безплодие (инфертилитет), тъй като освен изключително добрата визуализация и точна диагноза, позволява прецизно отстраняване само на патологичния процес,  без допълнително увреждане на ендометриума и маточната кухина.

Възстановяването след хистероскопията е изключително бързо. Пациентките могат да бъдат изписани няколко часа след интервенцията.

Хистероскопска миомектомия

При другите видове миомни възли – интрамуралните, (които се развиват в стената на матката) и субсерозните, (които растат от външната страна на маточната стена към коремната кухина), съществуват няколко варианта на лечение. Хирургичните варианти са или конвенционална отворена хирургия с  миомектомия (хирургично отстраняване на миомния възел), или лапароскопска миомектомия (безкръвно отстраняване на миомния възел през 2-3 разреза с размери 0,5-1 см). В момента в света се води оживена полемика относно това кой е по-добрия оперативен подход. До преди две години златен стандарт беше  лапароскопската миомектомия, но възникна въпроса как се вади възела и че той трябва да бъде раздробен с устройство, наречено морселатор. Една част от гинеколозите смятат, че този морселатор, раздробявайки миомата, може да причини дисеминация (разпространение) на туморния процес, което е сериозен проблем в случай, че тя е злокачествена. Другите са убедени,  че тази вероятност е много, много ниска и са категорично „за” морселацията, защитавайки виждането, че вредите от отворената хирургия са  много повече.

В „Майчин дом” правим  лапароскопска миомектомия  при подбрани случаи, когато сме сигурни че става въпрос за доброкачествен процес и можем да си позволим да раздробим възела с морселатора. Когато миомата е по-голяма и  когато не можем да изключим със сигурност злокачественост, използваме конвенционален отворен достъп. Разбира се, в някои случаи може да се предпочете консервативно, медикаментозно повлияване на миомните възли.

Отворена миомектомия

 

Лапароскопска миомектомия

В „Майчин дом” идват най-тежките случаи от цялата страна. Ние приемаме и тези, които  всеки друг е върнал, защото рискът е по-голям.

Д-р Дориан Босев - специалист по миниинвазивна гинекология

СБАЛАГ “Майчин дом” – София

Контакти: 0888 466 937; dorianbosev@yahoo.com

 

Коментари

Здравейте, Марина,Аз работя в „Майчин дом“ оперативна гинекология. Консултирам пациентки, които са изпратени с направление за хоспитализация или са изпратени от други болници за консултация. Консултативния гинекологичен к-т е №207. Там преглеждат лекари по график. Там може, да се прегледате и без направление по ценоразпис на болницата (вижте сайта на „Майчин дом“).Свободния ми прием е в медицински център на бул. П. Славейков №33 след предварително записване на тел. 0888 466 937. Можете да се информирате за ценоразписа на тел. 02 4154919. Не проследявам бременни по здравна каса.Бъдете здрава,Д-р Босев

Здравейте,прочетох Вашите статии за кисти, миоми, лапороскопски методи и др. Впечатлена съм. Искам да попитам, може ли човек да дойде при Вас на профилактичен преглед, репродуктивен проблем или проследяване на бременност? Кога е приемното Ви време, работите ли с направления по здравна каса и - ако не - съответно колко струва платеният прием? Благодаря