Публикация

Д-р Ангел Кунчев: Няма опасност от заразни болести в бежанските центрове 

Очаква се грипна епидемия в началото на следващата година


Няма опасност от възникване на заразни болести в бежанските центрове у нас.
Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред БНТ.

Той обясни, че съществува система, по която още при идването на мигрантите се проверява за специфични болести.

Въвели сме набори от пет изследвания за заразни болести, за които сме подготвени, тъй като бежанците може да ги носят от страните, от които идват, и сме се справили с такива болести, например маларии, отбеляза д-р Кунчев.

Той бе категоричен, че ще се правят още изследвания в центъра в Харманли, като отрече да има опасност.

Трябва да проследим процеса по оздравяване от болестите, с които сме се сблъскали. Има случаи, в които просто не са приемани навреме лекарствата, каза главният държавен инспектор.

От създаване на центъра преди три-четири години досега няма нито един случай на предаване на заболяване от бежанците към персонала или на местното население. Има го обратния процес - мигрантите страдат от нашите болести – варицела, някои ентероколитни заболявания, респираторни вируси, грип, коментира д-р Кунчев.

Той каза още, че ще се сблъскаме с грипната епидемия в началото на следващата година. „От края на септември станахме свидетели на 3-4 вълни от респираторни инфекции, с упорита кашлица. Не се наблюдаваха тежки усложения, много рядко се налагаше да се преминава към антибиотично или специфично лечение, или приемане в болница. Тези вируси бяха масово разпространени, но те нямат връзка с грипната епидемия“, поясни д-р Кунчев.

По думите му процесът на разпространение на грипните вируси ще се интензифицира през декемви, а през януари ще достигне в някои райони епидемични нива.

Д-р Ангел Кунчев посъветва да се вземат предпазни мерки, не е късно и за ваксина срещу грип. Хората трябва да спазват много добра хигиена и да проветряват често помещенията, в които работят.

Вижте целия разговор във видеото.

Коментари