Публикация

Британка свали 38 кг, след като й „изключиха“ хормона на глада

Британка свали 38 кг, след като й „изключиха“ хормона на глада

Операция коригирала синтеза на грелин в стомаха на жената, като така премахнала непрестанните пристъпи на глад


Струва ли ви се, че винаги имате място за още един шоколадов сладкиш, въпреки че сте хапнали добре на вечеря?  Или все нещо ви дърпа към кутията с бисквитите, въпреки че не сте спирали да ядете цял ден?

Мнозина биха определили това като чиста лакомия, на която трябва да се противопоставим със силата на волята. Възможно е обаче този неутолим апетит да се дължи и на нещо различно от липсата на воля – на хормоните ни. 

Подобна теория все по-често е подкрепяна от специалисти диетолози. Вече съществува операция, която може да „рестартира“ вашите объркани хормони, които контролират глада, и ефектът да е дълготраен. В случая на британката Джанет Френч операцията оказва драматичен ефект и променя живота й, пише в.“Дейли мейл“.

Джанет, която живее в Суиндън, Югозападна Англия, винаги е имала проблеми с теглото, което варира непрекъснато.  

Достига най-високото си тегло преди 8 години, когато тежи 143 килограма

Апетитът й тогава бил толкова голям, че често човек можел да я види през нощта, когато всички останали в къщата спели, да яде всичко, което й попадне под ръка. Обикновено гладът й се връщал през нощта след обилна вечеря, подкрепена със значителна доза сладкиши.

Проблемът на 40-годишната Джанет бил, че никога не се чувствала сита. Въпреки че консумирала по около 3500 калории на ден, почти двойно на препоръчаната доза за жени, тя много трудно се удържала да не влезе нощем в кухната, за да си хапне още .Ако пък решала да пази диета, това било наистина една мъчителна битка.

„Стигнах дотам, че не исках да напускам дома си, защото се притеснявах, че няма да има храна около мен. Мисълта за това беше непоносима.

Наистина бях като пристрастена към храната“,

разказва младата жена. Джанет има възможност да работи от вкъщи, откъдето ръководи компания за градинарство. Това й дава възможност да се грижи за 11-годишния си син и партньора си Пол, но също така я поставя в опасна близост до хладилника и всякакви други хранителни изкушения.

Отслабналата Джанет показва
какъв размер пола е носела.
 

Днес Джанет е една съвсем различна жена. Тежи 64 кг и смята, че най-накрая е преодоляла спазмите на глада, мъчили я толкова много години. Постига това обаче не със силата на волята си, а смедицинска процедура, която променя хормоналния й дисбаланс.

Джанет била убедена, че нещо в гените й не е наред и затова страда от непрестанен глад. Преди една година започнала да търси по интернет какви може да са причините за този апетит.  Докато хапвала третото си шоколадово десертче, тя се натъкнала на изследване, според което

организмът на някои хора произвежда твърде големи количества от хормона грелин,

известен още като хормон на глада.

Грелинът, който е открит през 1999 г., казва на мозъка ни, че стомахът се нуждае от презареждане. Синтезът на хормона се изпълнява от хипоталамуса, панкреаса и стомаха. Грелинът има отношение към развитието на заболявания като затлъстяване и анорексия. По правило стомахът трябва да спре да синтезира грелин, след като вече е пълен с храна, и да изпрати сигнал към мозъка да спре с храненето. При някои хора обаче този химически сигнал никога не пристига до мозъка.

Британката Джанет успяла да открие специализирана частна болница в Белгия, в която изследвали кръвта и слюнката й. Резултатите потвърдили, че организмът й  произвежда свръхдоза грелин. Според специалистите именно това обяснявало непрестанните й пристъпи на глад. Обяснението дошло като успокоение за жената, тя престанала да се самообвинява за унищожителната лакомия, която със сигурност била убийствена за нея.

Предложили на британката алтернативен метод, чиято цел била да „изключи“ завинаги хормона на глада. При хирургическия метод се вкарват

микроскопични пластмасови топки, блокиращи малките кръвоносни съдове,

които обслужват зоната на стомаха, синтезираща грелин. Смята се, че процедурата е по-евтин и по-безопасен метод от поставянето на гастрален пръстен за отслабване.

Джанет преди 8 г., когато е 143 кг. 
Снимки: В. "Дейли мейл"

Джанет дала спестяванията си, като се подложила на  операцията в Белгия през ноември 2015 г. Сумата била 4750 британски лири. Ефектът бил поразяващ. За 2 седмици апетитът й намалял дотолкова, че вече хапвала същите порции като тези на своя 11-годишен син.

След хирургическата интервенция организмът на Джанет все още произвежда достатъчно грелин, за да поддържа нормалните си функции. Веднага щом се засити обаче, тялото на жената спира да синтезира хормона на глада. Така Джанет вече хапва само по 1500 калории дневно и на средна възраст се чувства по-добре от всякога.

Източник: В. „Дейли мейл“

Коментари

Еха