За първи път имплантираха магнезиев стент при коронарна болест на сърцето
УМБАЛ Александровска
УМБАЛ Александровска
Лечебно заведение
За първи път имплантираха магнезиев стент при коронарна болест на сърцето

За първи път имплантираха магнезиев стент при коронарна болест на сърцето

Устройството е плод на 13-годишна разработка на немска компания и в света има поставени от него по-малко от 1000 броя, обясни доц. Добрин Василев

Преди дни, в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Александровска”, екипът на доц. Добрин Василев имплантира първото доказано резорбируемо коронарно магнезиево скеле на двама пациенти с коронарни артериални лезии. „Устройството е плод на 13-годишна разработка на немска компания и в света има поставени от него по-малко от 1000 броя”, обясни доц. Василев, началник на клиниката и един от най-добрите експерти у нас в областта на интервенционалното третиране на коронарната болест на сърцето. Неговият екип получи възможността да имплантира скелето пилотно, по решение на фирмата, одобрена да го разпространява у нас.

„Този биорезербируем стент е направен от магнезиева сплав, чието време за резорбция е една година, а не две, както при полимерните”, изтъкна специалистът и допълни, че това има значение за продължителността на прием на антикоагуланти. През първите 6 месеца стентът укрепва стената на съда, като изпълнява ролята на скеле, което го дилатира и го държи отворен. След време започва от самосебе си да се разпада и физиологията на съда напълно се възстановява. Друго предимство на магнезиевия стент е гладката му повърхност, което спомага за по-лесно достигане до лезията.

Процедурата е по-малко болезнена, с минимална кръвозагуба

Имплантирането на резорбируемо коронарно магнезиево скеле е най-модерния и перспективен метод за лечение на коронарни артериални лезии. С него се постига дългосрочна проходимост, пациентите напускат болницата по-скоро и се възстановяват по-бързо, процедурата е по-малко болезнена, с минимална кръвозагуба и с по-малък риск от усложнения.

Магнезиевият стент е одобрен за употреба в България, но все още процедурата по имплантирането му не се покрива от НЗОК. В кардиологичната клиника на „Александровска” има наличности, на цена съвсем достъпна за болните.

Прикачени файлове

Магнезиев стент
Доц. Василев по време на работа

Мнения