Публикация

В Специализиран център на Сити Клиник лекуват тежки аневризми на аортата

Наскоро в болницата гостува австрийският професор Томас Холценбайн, началник на Клиниката по съдова хирургия в Университетската болница в Залцбург, който помогна за две изключително сложни операции в София


В Сити Клиник в София е създаден Аортен център, който има амбицията да предлага съвременно лечение при най-тежките и усложнени случаи на аневризма на аортата. В него ще оперира не само екипът на д-р Стефан Стефанов, началник на отделението по съвода хирургия, но и водещи в света специалисти. Наскоро в болницата гостува австрийският професор Томас Холценбайн, началник на Клиниката по съдова хирургия в Университетската болница в Залцбург, който помогна за две изключително сложни операции.

Едната е била на 62-годишна жена с аневризма на коремната аорта. Аневризмата била с изявено S-образно изкривяване на надстоящата аорта. Притискала всички органи в коремната кухина и довела до промени в прешлените. Имало голям риск от спукване на аневризмата и фатален край. „Аневризмата беше огромна – с размери 15 см в диаметър. Класическата хирургия не можеше да се приложи, ендоваскуларният подход също нямаше да се получи или щеше да е твърде труден,- поясни проф. Холценбайн. - Втората беше каротидна операция – показах на българските си колеги как да стане с локална анестезия. Пациентите не са много възрастни, имали са проблем от младини.“ И двете операции преминали успешно. При първата на пациентката е имплантирана съдова протеза и жената се възстановява нормално.

Необходимост от тясна специализация на хирурзите

„Нашата клиника е най-голямата по рода си в Австрия. Годишно провеждаме голям обем такива интервенции – 2000 годишно“, поясни проф. Холценбайн. Той допълни, че е дошъл в София по покана на д-р Стефанов, за да помогне при тази тежка операция на аортата. По време на престоя му той представи пред лекари нестандартни подходи за лечението на аневризми. „Някои състояния се срещат много рядко в практиката, а аз имам професионалния шанс да се сблъсквам с тях по-често. Става дума за много сложни и редки заболявания, част от които са генетични, а други обусловени от възрастта. От 2004 г. идвам редовно в България, за да оперирам. Бил съм и във Варна, и в Плевен“, разказва австрийският професор.

Поради голямата специфика на този вид интервенции ще наложи необходимостта от по-тясна специализация сред хирурзите. Те няма да оперират само в една страна, а ще обикалят дори по света, както прави проф. Холценбайн. Промените в хирургията категорично са в полза на миниинвазивните техники, а старите неща се забравят.

Може ли да се прецени дали за даден пациент има риск от аневризма? Ако мъж роднина в семейството има установена такава малформация, рискът е три пъти по-висок, отколкото ако нямате такива роднини. Този здравен проблем не е толкова рядък – около 1% от мъжете над 70 г. имат аневризма, дори тя да не се е проявила.

Здравните системи по света много рядко предлагат профилактично изследване. Скандинавските страни са едни от малкото, където на хората след 70 г. се предлага профилактично ехографско изследване.

Сърдечната хирургия е част от работата на специалистите в Аортния център на Сити Клиник, пояснява д-р Стефанов. В този център всички тежки заболявания се лекуват по най-съвременен метод – както хирургично, така и ендоваскуларно. Инвазивните кардиолози извършват съвместно със съдовите хирурзи ендоваскуларни интервенции. „Въпреки това съществуват някои по-тежки и особени заболявания на коремната и гръдната аорта като огромната аневризма, каквато оперирахме с проф. Холценбайн с тежки девиации на аортата, както и на прилежащите съдове. Най-тежките са торако-абдоминалните аневризми, които са нашата следваща цел. Затова поканихме проф. Холценбайн да представи своя опит на българските лекари“, разказва д-р Стефанов.

Той се надява и в бъдеще проф. Холценбайн да помага за сложните случаи,  – за да можем да усвоим тези трудни методи за лечение. „За щастие тази патология е рядка, но не е изключение. Всяка година поне 10 пациенти с тежки промени на аортата попадат в нашата болница. Предполага се че поне още толкова са недиагностицирани. Без адекватно лечение те загиват“, допълва съдовият хирург от Сити Клиник.

Ефектът от лечението е много добър в следващите 10 г.

Новите методи – хибридни и ендоваскуларни при аневризма само на коремната аорта, са най-щадящите и меки метод и дават много добър резултат в рамките на 10 г. след операцията. Локализацията с обхващане и на двете части на аортата е огромно предизвикателство за всяка водеща съдова хирургия. Обикновено заболяването се проявява след 60-годишна възраст.

Коментари

много хубава публикация