Публикация

НКБ откри диагностично-консултативен блок за сърдечноболни деца

Новият корпус се състои от 6 амбулаторни кабинета, приемна, стая за повиване на бебета, зала за рапорти и конференции, лекарски кабнети


Националната кардиологична болница вече има самостоятелен диагностично-консултативен блок за сърдечноболни деца към Клиниката по детска кардиология.

Двуетажният корпус се състои от 6 амбулаторни кабинета, приемна за малките пациенти, майчина стая за повиване на бебета, зала за рапорти и конференции, както и още 5 лекарски кабинети. 

Министерството на здравеопазването е отпуснало близо 448 хил. лева за строително-ремонтни дейности на блока и обзавеждането на кабинетите, а 220 хил. лева от бюджета на болницата са похарчени за прилежаща инфраструктура, с която се осигурява директен достъп на сърдечноболните деца до Клиниката по детска кардиология. Това позволява разделянето на пациентския поток на деца и възрастни, което предотвратява много рискове.  
Клиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания. 

Освен обновеното детско кардиологично отделение и новооткритият консултативен блок през 2016 г. тук се прилагат иновации в диагностиката и лечението като интервенционално стентиране на пулмонални стенози, стентиране на артериален канал при новородени с комплексни вродени сърдечни малформации, транскатетърно затваряне на персистиращ артериален канал и междупредсърден дефект. От април в клиника работят медицински клоуни, които чрез средствата на театъра и смехотерапията създават по-благоприятна среда, която подпомага престоя на хоспитализираните деца. 

През тази година в Националната кардиологична болница бяха създадени два центъра за редки заболявания за вродени сърдечни малформации и белодробна хипертония, които ще осигурят цялостно обгрижване на пациентите от мултидисциплинарни екипи медицински специалисти, обясни изпълнителният директор на НКБ проф. д-р Марио Станкев. Той представи въведените съвременни методи за лечение, които са уникални за страната. Само в Клиниката по съдова хирургия те са три и се прилагат при пациенти с варикозна болест, артериална недостатъчност и тандемни каротидни стенози. 

Новост за България са и медикаменто-излъчващите стентове или т.нар. ротаблация на коронарни съдове, прилагана при стеснения с тежки отлагания на калций по съда. Чрез ротаблацията, която се извършва от лекарите в Отделението по инвазивна кардиология в Клиниката по кардиология, се разпрашват и премахват натрупаните калциевите частици. 

Най-съвременните възможности за лечение или остри пристъпи при редица тежки автоимунни заболявания, като множествената склероза и острата възпалителна полиневропатия, се използват рутинно в Клиниката по неврология. Един от тях е терапевтичната плазмафереза, която позволява филтрирането на кръвта и отделянето на антитела и болестни молекули. Методът е много ефективен и с добра поносимост, което позиционира Националната кардиологична болница на водещото място в страната и Европа. 

Електроретинографията е друго рядко предлагано изследване у нас, което дава точна представа за състоянието на ретиналните клетки и се прави за определянето на вида ретинопатии.  

От средата на ноември т. г. Националната кардиологична болница има обновен сайт http://hearthospital.bg/ с мобилна версия, в който пациентите лесно и бързо могат да открият най-съвременните възможности за лечение или консултация с водещите лекари от здравното заведение.

Националната кардиологична болница благодари на своите спомоществователи през 2016 г. за оборудването и обзавеждането на новоткрития Диагностично-консултативен блок за сърдечноболни деца:

o    Българската Коледа - 79 000 лв. за софтуер и трансдюсер за триизмерен ехокардиограф;
o    Фирма АБВИ - дарила 20 000 лв. за оборудване на функционален кабинет за извършване на специални тестове с апаратура за наклон на тялото;
o    Фирма „Сиконикс“ - дарила компютри, принтери на стойност 10 000 лв.;
o    „Хиполенд“ България - 19 хил. лв. за трансезофагеален трансдюсер за портативен ехокардиограф.

" }-->

Коментари