Публикация

5 храни, които са полезни за черния дроб

5 храни, които са полезни за черния дроб

Режете чесъна на ситно, но не го гответе, съветват специалисти


Около коледните и новогодишните празници рядко се сещаме за черния си дроб, като го натоварваме с по-тежка храна и коктейли почти всеки ден. Има обаче определена група храни, които лесно поддържат добрата  му форма.

ЧЕСЪН

Чесънът помага на черния дроб да активира ензими, които могат да изкарат токсините от тялото ви.  В допълнение на това, той е много богат на

естествените вещества алицин и селен, които помагат за прочистването

на черния дроб. Алицинът е антиоксидант, който има антибиотични и противогъбични свойства, докато селенът подсилва действието на антиоксидантите. Освен това, чесънът съдържа и аминокиселината аргинин. 

КАФЕ

В кафето има протеини, които могат да помогнат за намаляване на риска от заболявания на черния дроб, въпреки че учените не могат да обяснят напълно на какво се дължи това. Според едно изследване

2 кафета дневно намаляват с 44 процента опасността от заболяване на черния дроб

Специалистите обаче предупреждават, че въпреки положителния ефект върху черния дроб, само пиенето на кафе не може да промени пораженията, нанесени от прекомерното пиене на алкохол.  

АВОКАДО

Освен всички други ползи, учените установиха наскоро, че авокадото е и отлична храна за вашия черен дроб. Плодът съдържа антиоксиданта глутатион, който филтрира вредни вещества от черния дроб и предпазва клетките му от увреждания. 

КУРКУМА

Подправката куркума също е изключително полезна за черния дроб, тъй като може

да помогне за намаляване на степента на увреждания от свободните радикали

или от високонестабилни молекули. Освен това според някои диетолози куркумата помага на тялото ни в преработката на мазнини.

ГРЕЙПФРУТ

Грейпфрутът е не само вкусен, но и много полезен плод, който предпазва черния дроб от увреждания. Високото съдържание на витамин С и антиоксиданти в плода помага на ортганизма ви да се освободи от токсините и не им позволява да увреждат клетките. Според изследване от 2006 г. екстракт от грейпфрута, наречен нарингенин, може в перспектива да предпази черния дроб от омазняване. 

Източник: Медикал дейли

Коментари