Публикация

Започва проектът "Пациентът - политик"


Утре в Народното събрание ще бъде представен вторият проект на Националната пациентска организация  - „Пациентът – политик”, който се реализира под патронажа на председателя на Комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов.

Първата инициатива на организацията е „Близо до теб”, която ще бъде осъществена чрез изграждането на партньорска мрежа от пациентски организации на регионално ниво.

Идеята за „Пациентът – политик” е заимствана от проекта „Европа за гражданите” на Европейската комисия и цели информирането на хората за законодателните предложения и за изготвянето на други нормативни документи в сферата на здравеопазването.

С неговото изпълнение ще се увеличи прякото гражданско участие в законодателния процес и при сформирането на политиките в здравеопазването, ще се подобри общественото разбиране и ще се постигне консенсус по законодателните инициативи.

Реализирането на проекта „Пациентът – политик”, чиито партньори са Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, ще започне с обсъждането на законопроекта за лечебните заведения.

На сайта на Националната пациентска организация ще бъде дадена възможност  гражданите да коментират и да дават препоръки между първото и второто четене на законопроекта.

Коментари