Публикация

Д-р Босев  избира  безкръвните АГ операции, защото са  най-щадящи за жената

Д-р Босев  избира  безкръвните АГ операции, защото са  най-щадящи за жената

Асистентът в „Майчин дом” днес е един от най-търсените специалисти в областта на лечението на миоми, кисти, ендометриоза и репродуктивни проблеми у нас. Родилките не спират да го препоръчват


 

В професионалния си път д-р Дориан Босев върви твърдо, воден от желанието да помага на хората. Избира лекарската професия с ясното съзнание, че в нея никога няма да получи повече, отколкото ще даде. Ориентира се към акушер-гинекологията, защото му се вижда най-близо до физиологичното и с най-големи шансове да помогне, като преведе родилката по естествения път на страданието и лечението. По същата причина специализира миниинвазивна гинекологична хирургия – лапароскопия и хистероскопия -  с убеждението, че тя е максимално щадяща за жената, че решава проблеми като кисти, миоми, ендометриоза,  репродуктивни проблеми и други гинекологични страдания, без да й вреди.

Д-р Дориан Босев е убеден, че лекарската професия е призвание

За мен лекарската професия е призвание.  Тя е даване 24 часа в денонощието. Човек се прибира вкъщи и мисли за пациентите си непрекъснато, губи съня си, дарява живота си на пациентите”, казва той. В семейството  лекар е дядо му и от него той наследява мотивацията. Следва неговия пример на човек, който е постигнал всичко със собствени усилия. Първото му увлечение е хирургията. Започва кариерата си в онкогинекологичната хирургия на Военна болница и в Националния онкологичен център.  След като специализира АГ и репродуктивна медицина, остава в „Майчин дом”.  Съдбата го среща с американски професор от Станфорд, дошъл у нас по линия на фондация “Let them hear”. Д-р Босев е нает да го придружава като лекар с добър английски. Гостът  пък се оказва близък приятел на проф. Camran Nezhat – гуруто на световната ендоскопска хирургия. Така връзката става и през 2008 г. д-р Босев заминава в Центъра по  специална минимално инвазивна и роботизирана хирургия в Университета Станфорд, където специализира ендоскопска хирургия. В продължение на година под ръководството на проф. Nezhat навлиза в тайните на лапароскопската, хистероскопската и роботизираната гинекологична хирургия, нашумели изключително много в последните години.

Д-р Босев участва в екипа, извършил първата в Европа Singlr port лапароскопска хистеректомия

„Това е най-доброто място на света в тази област и използвах максимално всяка секунда от контакта си с проф. Nezhat”, споделя д-р Босев.  Под негово ръководство посещава интензивно конгреси,  курсове, публикува в престижни списания и печели наградата “CARLO ROMANINI” на Американската асоциация по гинекологична лапароскопия (AAGL). Започва от тренажори, работа върху прасета и след това вече върху пациенти.

След Станфорд заминава за Тренто, Италия. В болницата „Сан Камило” работи близо 1 г., където натрупва допълнително опит в  миниинвазивната гинекология - лапароскопия, хистероскопия, вагинална хирургия. Надгражда и уменията си в конвенционалната, отворена хирургия. Там заeдно с д-р Mauricio Rosati извършват първата в Европа Single port лапароскопска хистеректомия (отстраняване на матката миниинвазивно – през само един едносантиметров разрез на пъпа). Връща се в България с амбицията  да развие челните практики у нас. В „Майчин дом” участва в първата изцяло лапароскопска хистеректомия (отстраняване на матката миниинвазивно – през няколко разреза между 0,5 и 1 см). Като цяло обаче реалността не се оказва особено благоприятна и след известно време „блъскане в стени” през 2011 г. заминава в Милано по покана на една от най-големите болници в Милано – Humanitas Clinical Institute, където работи половин година миниинвазивна и репродуктивна гинекология.

„Въпреки много добрите условия които имах там, това не беше моето място. Работих известно време и отново се завърнах в родината. Средата ми е тук, приятелите ми,  семейството ми са тук”, споделя д-р Босев.

Той е женен с 3 деца – две момчета на 14 и на 8 г. и момиченце на 3 г. Казва, че не му се иска децата му да тръгват по неговия  път.

„След тежка неколкочасова операция, в която целият екип се е борил за живота на пациентката, продължавам да мисля цяла нощ и им казвам: „Деца, лекари в никакъв случай. Работете нещо свързано с пари, финанси и ако може да не си сменяте дрехите. Има ли смяна с униформа, нещата няма да са леки. Въпреки това, осъзнавам, че наистина всичко е въпрос на призвание”, разказва д-р Босев.

Можем да имаме едни от най-добрите лекари в света, но техният труд не се цени, казва д-р Босев

Разпуска с аеробни спортове като бягане, плуване, фитнес. Твърди, че тичането е най-доброто средство за разтоварване на напрежението.

Д-р Босев участва и в екипите в родилна зала. Славата му на отдаден и загрижен лекар бързо се разнася и майките с удоволствие го препоръчват на тези, които идват след тях. Мечтатата на 41-годишния специалист е миниинвазивната гинекология да се развие като самостоятелно направление в „Майчин дом”. Има сериозни научни публикации. Най-много се гордее с наградата Карло Романи на Американската асоциация по гинекологична лапароскопия.

„Публикацията ми за ендометриозата бе отличена с второ място, но това е изключително признание на най-голямата ендоскопска асоциация в света”, каза той.

И той като всички лекари, работещи у нас се вълнува от съдбата на гилдията.

 „Можем да имаме едни от най-добрите лекари в света, но техният труд не се цени в България и това е причината все повече да заминават за чужбина”, казва той.  По думите му за повечето лекари у нас, които имат финансова възможност, професията е хоби, а не начин за прехрана. Тези, които разчитали на професията си за издръжка били обречени или на емиграция, или на смяна на професията.

Автор: Лиляна Филипова

 

 

Коментари