Публикация

ВМА създава Военномедицински университет

ВМА създава Военномедицински университет

Пълна подкрепа


България ще има Военномедицински университет. 
 

С цел подготовка на медицински кадри за нуждите на въоръжените сили се планира създаването на Център за професионално обучение и Военномедицински университет към Военномедицинската академия. Това бе записано в постановление на Министерски съвет от 23.11.2016г. за промяна на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Със същия документ се приема правилник за устройството и дейността на Военномедицинска академия.
 

Преди месец началникът на Военномедицинска академия ген.-майор член-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. поиска подкрепа на идеята за основаване на подобно висше училище, което да подготвя военни лекари за формированията на Въоръжените сили. 
 

Още тогава идеята получи одобрение от правителството, като и министър-председателят Бойко Борисов, и министърът на отбраната Николай Ненчев, и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов засвидетелстваха подкрепа за идеята на ръководството на ВМА.
 

Проф. Петров поясни, че подобни университети има в съседните ни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция.  В началото на месец октомври пък на посещение у нас беше и сръбска делегация, включваща представители на белградската Военномедицинска академия. Тогава бе договорено сътрудничество между двете страни по отношение на обучението на военните лекари.

Коментари