Публикация

Българите живеят с над 5 години по-малко от другите европейци

В челните места сме по детска смъртност и по здравнонеосигурени пациeнти



България е сред страните с най-висока смъртност от различни видове заболявания. Продължителността на живота у нас е с над 5 години по-малка от средното равнище в ЕС.

Това показва здравен доклад за 2016 г., изготвен от Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитиран от БНР. 

Данните сочат, че България е сред водещите държави по висок процент на преждевременна смърт на хората в работоспособна възраст заедно с Унгария и Латвия.

Общо 550 хил. души в 28-те държави на ЕС между 25 и 64 години всяка година умират преждевременно от сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак и диабет. Това е загуба за икономиките от 115 млрд. евро годишно, ако същите тези хора оставаха живи и допринасяха с труда си.

Тези загуби могат да бъдат избегнати, заяви при представянето Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Според Гурия животът на много хора може да бъде спасен, ако качеството на здравните услуги в страните от ЕС се повиши в максимална степен. 

В Европа населението все повече застарява и възрастта средно надхвърля 80 години. У нас нивата на детската смъртност са едни от най-високите. Тютюнопушенето сред 15-годишните момичета в страната ни също е много разпространено.

Страната ни е сред 4-те членки на ЕС, където над 10% от населението няма здравни осигуровки.

Коментари