Публикация

Ново проучване: 2 ваксини за HPV са достатъчни за тийнейджърите

Ново проучване: 2 ваксини за HPV са достатъчни за тийнейджърите

Глобално проучване  подкрепя намаляването на имунизациите от 3 на 2 за младежи и девойки от 9 до 14 години


Ново глобално изследване потвърди, че две дози от ваксината за HPV, а не три, са достатъчно ефективни за защита на по-млади тийнейджъри срещу предавания по полов път вирус. Ваксината защитава от инфекция от човешкия папилома вирус – HPV, който е причината за 90 процента от рака на шийката на матката. 

Новото изследване включило повече от 1500 младежи на възраст между 9 и 26 години,

които били имунизирани срещу HPV в 15 държави.  За целите на изследването учените ваксинирали с 2 дози от ваксината тийнейджъри на възраст между 9 и 14 години, а с 3 дози - по-големи тийнейджъри и млади жени. 

Момичетата и момчетата в по-младата възрастова група постигнали същия имунитет с помощта на 2 ваксини в следващите 6 до 12 месеца. Същият резултат бил постигнат в по-голямата възрастова група за 6 месеца с помощта на 3 ваксини

На базата на резултатите от това изследване, както и на други проучвания,

здравните власти на САЩ взеха решение за ревизиране на насоките,

които дават за HPV ваксините, като те се намаляват от 3 на 2 за тийнейджъри от 9 до 14-годишна възраст. 3 броя ваксини все още са задължителни за младежи от 15 до 26 години. Преди промените се изискваха по 3 дози от ваксината за всички младежи и млади хора до 26-годишна възраст.  

Авторите на изследването от Университета на Берген, Норвегия, смятат, че с опростяването на схемата и намаляването на цената на имунизациите ще бъдат обхванати повече младежи и ще се подобрят резултатите. Проучването бе публикувано на 21 ноември в Journal of the American Medical Association.

Инфекциите с човешкия папилома вирус са много разпространени,  като

почти всеки човек се заразява с някой от щамовете му, предавани по полов път,

в даден момент от живота си. Освен че причинява рак на шийката на матката, HPV инфекцията може да доведе и до рак на пениса, гърлото и ануса, както и до предракови състояния и генитални брадавици. Ваксините имат почти 100-процентна успеваемост при предракови състояния и генитални брадавици, смятат специалистите.
Макар че все повече тийнейджъри и млади хора се имунизират  срещу HPV, процентите на тези, които се ваксинират, все още са доста по-ниски от процентите при другите ваксини – например срещу тетанус, дифтерит и коклюш. 

Източник: WebMD

Коментари