Публикация

Директорът на КОЦ-Пловдив подаде оставка

Общината ще защити онкодиспансера по всякакъв начин, заяви кметът Иван Тотев


Д-р Красимир Вальов е поддал оставката си като директор на Комплексния онкологичен център в Пловдив. 

Това съобщи от трибуната в Общинския съвет кметът Иван Тотев, цитиран от БНР.

Той декларира, че община Пловдив ще защити по всички възможни начини онкодиспансера.

„Досега не сме дали повод на лекарите да мислят, че не сме зад тях, въпреки че сме подложени на чудовищен натиск. Неморално е да се поставят условия да бъде освободен директор“, заяви Иван Тотев. 

Пред съветниците и медиците в залата той призна, че днешният ден е един от тези, в които изобщо не е искал да идва на заседание.

„Може би всички ние политиците сме виновни, че започнахме да правим политиката в медиите. След писмото на министър Москов, с което беше поискано отстраняването на д-р Вальов, сме подложени на изключителен натиск“, каза още кметът. 

По думите му в момента се прилага лечение „пиявици“, „някой иска да се пусне кръв“.
„Явно е, че се иска нещо задкулисно, за което всички се досещаме, но никой не смее да го каже“, добави още Иван Тотев, след което напусна залата на Общинския съвет, а заседанието беше временно прекратено.

По-късно с 34 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържали се“ Общинският съвет прие оставката на директора на КОЦ-Пловдив д-р Красимир Вальов. За временно управляващ беше назначена д-р Мариана Янева, която в момента е заместник-директор на онкодиспансера.

Скандалът в лечебното заведение избухна след репортажи на „Господари на ефира“ по Нова телевизия, в които се твърди за извършени в болницата ненужни операции.
По случая се сезира и районната прокуратура.

Със заповед на здравния министър Петър Москов на агенция „Медицински одит“ беше възложено да извърши проверка. Самият министър издаде заповед за отнемане на лекарските права за срок от две години на патолога от онкоцентъра д-р Петко Маслев.

Д-р Москов изпрати и писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на Общинския съвет в града с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика, за промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление, както и да се въведе постоянен контрол на качеството на работата.

В официално становище Българският лекарски съюз (БЛС) призова министър Москов да оттегли заповедта си. Според съсловната организация тя е издадена в нарушение на няколко закона.

Лекари в Пловдив пък настояха за изключване на здравния министър от БЛС. Според тях правата на патоанатома са били отнети неправомерно заради погрешно анализиранни данни. 

Медици от самия КОЦ-Пловдив излязоха няколко пъти на протест. Те заявиха, че са обект на организирана, грозна и мощна атака, целяща да елиминира онкоцентъра.

Коментари