Публикация

Закуската със сладолед ви прави по-интелигентни

Закуската със сладолед ви прави по-интелигентни

Няколко лъжици сутрин помагат за по-бързи умствени реакции, твърди японски учен


Малка доза сладолед за закуска може да е неочаквана подкрепа за мозъка сутрин, твърди японски учен, цитиран от в. „Индипендънт“.

Йошикико Кога, който е професор в Университета „Кьорин“ в Токио, провел експеримент, в който

участниците трябвало да изядат по 3 супени лъжици сладолед

веднага, след като се събудят.  След това доброволците сядали на компютър, където изпълнявали серия от упражнения за мозъчната им активност. 

Хората, чиято закуска била сладолед,

имали по-бързи реакции и по-добре обработвали информацията

от тези в друга група, в която участниците изобщо не закусвали. 
По време на експеримента били измерени и мозъчните вълни на участниците.  Проф. Кога установил, че при тези, които си хапвали сладолед, имало увеличение на алфа вълните, които се свързват с концентрацията, релаксацията и умствената координация.  

Проф. Кога направил същите измервания и като накарал участниците да пият студена вода за закуска. Целта била да се види дали ефектът от сладоледа не се дължи на това, че доброволците се мобилизират от ниската му температура.  Макар че хорат, които пили студена вода, показали някаква степен на бодрост и реакции, резултатите били много по-ниски, отколкото след приема на сладолед. 

Йошикико Кога е експерт по психофизиология – дял от психологията, сойто изучава взаимодействието между съзнание и тяло. Той изследва въздействието на определени храни и миризми върху стреса, както и процеса на забавяне на стареенето.

Източник: В. „Индипендънт“

Коментари