Публикация

Дълговете на ВМА до края на годината могат да се стопят под 10 млн. лв.

След дни лечебното заведение ще отбележи 125 години от създаването си


В момента задълженията на Военномедицинската академия (ВМА) са 32 млн. лв., а до края на годината се очаква да намалеят под 10 млн. лв. И това на фона на прекрасно работеща болница, без текучество на кадри.

Това обяви генерал-майор проф. Николай Петров, началник на лечебното заведение, пред БНР.

Той посочи, че в периода, когато е заемал поста служебен министър на здравеопазването (бел.ред. март-май 2013 г.), задълженията на ВМА са били в размер на 150 млн. лв., или половината от дълговете на всички болници в страната. Началникът на ВМА изтъкна, че добрите финансови резултати са постигнати чрез оптимизиране на състава на лечебното заведение – съкратени са 330 души, драстично намаляване на разходите на годишна база с 20 милиона, както и подобряване на цялостната дейност.

 „Оптимизиране на работата – вдигане на оборотите и генериране на повече приходи, НЗОК, където можеш да се бориш, но там имаш таван – лимит. Даден ти е толкова бюджет - с толкова работиш този месец. Другите ни приходи са от НОИ. Сериозно перо за приходите са и даренията – от фирми, от благодарни пациенти“, поясни проф. Петров.

Лечебното заведение след дни ще навърши 125 години от създаването си - събитие, което ще бъде отбелязано подобаващо.

В медицинското заведение ще бъде открит и вкаран в експлоатация нов скенер. На него ще могат да се гледат всички органи и системи в организма, както и да се прави виртуална колоноскопия, ангиография на бял дроб и т.н.  

„Не може в най-добрата болница, където работят най-добрите лекари и медицински сестри,  условията да са примитивни “, подчерта началникът на ВМА.

Той изрази надежда, че през 2017 г. ще бъдат довършени ремонтите на някои клиники (по неврохирургия, онкология, урология, гръдна хирургия, съдова хирургия и други) на здравното заведение, както и ще се поднови остарялата апаратура.

Коментари