Публикация

Учени създадоха изкуствена кръв от кожни клетки

Учени създадоха изкуствена кръв от кожни клетки

Пробивът засега е с клетки на мишки, ще се правят опити и с човешки клетки


Изследователи в Сингапур успяха да създадат изкуствена кръв от кожни клетки на мишки. Това научно постижение е важно като първа стъпка към създаването на нови човешки кръвни клетки от изкуствни източници, съобщава изданието Science world report. 

Това не е първият път, когато учени се опитват да създадат нови кръвни клетки на мишки от кожни.  При предишните опити обаче новите клетки просъществували само няколко месеца, след като били инжектирани обратно в гризачите. При новия проект

създадените кръвни клетки показали, че могат да издържат до няколско месеца

Изследването, което е публикувано в сп. Nature Communications, идентифицира коктейл от 4 фактора, които помогнали за превръщането на кожните клетки в различни типове кръвни клетки. Тези фактори, които нормално са активни в кръвните клетки, били въведени в кожните клетки, така че по искуствен начин „да пренапишат“ профила им и кожните клетки да приемат характеристиките на кръвни клетки.

Този пробив в бъдеще

може да доведе до революционен обрат в регенеративната медицина

Ако изследователите успеят в обозримо бъдеще да приложат при човешките клетки това, което са постигнали при клетките на мишки, това може да се трансформира в съвсем осезаеми ползи за пациентите, които са в нужда, обяснява д-р Чън Хюи, ръководител на изследователския екип. 
 
Ако методът се окаже безопасен и ефективен, лекарите най-накрая ще разполагат с много добър източник на нова кръв или имунни клетки за пациенти, които страдат от имунни заболявания или се нуждаят от кръвопреливане. 

Източник: Science World Report

Коментари