Публикация

Ново лекарство срещу хепатит С има почти 100% успеваемост

Безинтерфернов медикамент за лечение на хепатит С на фармацевтичната компания MSD скоро ще се появи на българския пазар.


Нова терапия срещу хепатит С, при която се приема само една таблетка, постига между 94 и  98% успеваемост. Това обяви пред журналисти гастроентерологът проф. Константин Чернев от УМБАЛ „Софиямед“. Лекарството е на фармацевтичната компания MSD и се очаква скоро да се появи на българския пазар. Препаратът е безинтерферонов и е разрешен за употреба в 28 от страните членки на ЕС, както и държави от Европейската икономическа зона.

От фармацевтичната компания информират, че медикаментът е комбинация в една таблетка от инхибиторите елбасвир и гразопревир, използвани при лечението на хронична вирусна инфекция на хепатит С генотип 1 или 4 при възрастни.

Проф. Чернев коментира, че новият засега препарат е относително скъп, но при навременно лечение пациентите биват предпазвани от появата на тежки усложнения, като цироза или карцином на черния дроб. По този начин се спестяват огромни суми, използвани за лекуването им, добави той.

Специалистът отбеляза, че основният проблем на борбата с хепатит С е липсата на ваксина. По думите му, почти невъзможно е едно такова заболяване да бъде победено в глобален аспект само с помощта на такива иновативни терапии. Той каза, че през последните 15 години са правени няколко опита за създаването на ваксина, но учените срещат сериозни затруднения, породени най-вече от ниската имуногенност на вируса.

Гастроентерологът от ВМА проф. Крум Кацаров заяви, че предполагаемият брой на заразените от хепатит С в България е около 110 хиляди души. Той отбеляза, че според различни проучвания от 10 души, 9 не знаят, че са носители на вируса. Причината е, че в продължение на много години липсват някакви ясно изразени симптоми на заболяването. Като сериозен проблем проф. Кацаров посочи, ниската откриваемост на заразените пациенти в България. Той посочи, че у нас тя е около 3,2 на 100 000 души, а средната за ЕС е два пъти по-висока. Ето защо специалистът каза, че е необходимо създаването на национална  програма за скрининг и профилактика, която да бъде базирана на точна статистика. Нужно е също така и национална образователна кампания.

Проф. Чернев също призова да се вземат мерки за по-сериозен скрининг на населението за откриване на опасното заболяване. Той напомни, че един тест струва 6-7 лева и че при най-новите му варианти има много малка вероятност за поставянето на погрешна диагноза. Според него обаче няма как да се направи масов скрининг на цялото население, защото малко държави могат да си позволят такова нещо.

Междувременно от думите на двамата специалисти стана ясно, че у нас през изминалата година от хепатит С са лекувани 539 човека. От тях 472 са били подложени на интерферонова терапия, а едва 67 на иновативно тройно безинтерфероново лечение. През тази година молби за безинтерферонова терапия са подали 750 души. Лечението с новите препарати е струвало на касата 10 млн. лв. Според лекарите обаче това са добре похарчени пари, защото тройната терапията е имала почти 100% процент успеваемост. 

Коментари