Публикация

Кампания "Здраве за белия дроб"


Над 230 хил. българи заболяват годишно от белодробни болести, а 3 600 умират.
Това съобщи председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Коста Костов при откриването на кампанията "Здраве за белия дроб 2010".

Тя е част от глобалната инициатива "2010: Международна година на белия дроб".

"Белодробните болести вече не са само здравен проблем, те стават силен социален фактор, който може да доведе и до негативни икономически последици. Най-важното остава подобряване качеството на живот на пациентите и коренна промяна в "говоренето" за тези болести и политиката за превенцията им", посочи доц. Костов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, патрон и лице на кампанията, заяви, че болестите на белия дроб се нуждаят не от година на отбелязване, а от година на забелязване -  и то не само от здравната система, но и от гражданите и политиците.

Хроничните болести на дихателната система причиняват приблизително 7% от всички смъртни случаи в цял свят. Те засягат хора от всички страни и всички социални групи. Според статистиката, у нас годишно повече от 230 хил. души влизат в болница заради болести на белите дробове, а над 14 хил. годишно заболяват от злокачествени образувания на дихателните органи.

Основен проблем при лечението на тези заболявания е късното им диагностициране. Друг проблем е неспазването на предписанията за лечение. При болните от туберкулоза то е финансово достъпно, но трябва да продължи поне 6 месеца, а много от пациентите престават да спазват указанията на лекуващия си лекар.

Една от причините за развитието на хроничната обструктивна белодробна болест и на тумори e тютюнопушенето.

"Пушачите са членове на най-парадоксалния клуб – клуб на хората, които саморазрушават белия си дроб. Всеки ден плащат членски внос като си купуват кутия цигари", коментира доц. Димитър Попов, секретар на БДББ.

Данните сочат, че една четвърт от българските деца опитват цигари преди 10-годишна възраст. Само за София процентът на пушещите момичета на възраст от 13 до 15 години е 26 на сто, а от момчета на същата възраст пушачи са 17 на сто.


Информация за кампанията, чиито медиен партньор е и „Хелт медия груп”, може да откриете на адрес: http://2010.thorax-bg.com/.

Коментари