Публикация

Смениха шефа на КОЦ-Пловдив

Явно е, че се иска нещо задкулисно, заяви през сълзи кметът Иван Тотев преди да гласуване на оставката в местния парламент


Благодаря на всички хора, които защитиха Онкологичния диспансор. Атаките срещу него по телевизията  бяха от злобни, по-злобни  всяка вечер. Управителят му  д-р Красимир Вальов не издържа и тази сутрин си подаде оставката. Не сме дали повод на лекарите досега да мислят, че не сме зад тях, въпреки че сме подложени на чудовищен натиск. Неморално е да се поставят условия да бъде освободен директор. Днешният ден е един от тези, в които изобщо не исках да дойда на заседание на Общинския съвет. Може би всички ние политиците сме виновни, че започнахме да правим политиката в медиите. След писмото на министър Петър  Москов, с което беше поискано отстраняването на д-р Вальов, сме подложени на изключителен натиск. В момента се прилага лечение „пиявици“. Някой иска да се пусне кръв. Явно е, че се иска нещо задкулисно, за което всички се досещаме, но никой не смее да го каже. Това заяви в емоционална реч през сълзи кметът на Пловдив Иван Тотев, след което  напусна залата на Общинския съвет, а заседанието беше временно прекратено.

Преди това общинските съветници от всички политически групи се обявиха категорично в защита на Комплексния онкологичен център.  Д-р Лилия Учкунова от ВМРО обвини управляващите, че нищо не разбират от здравеопазване и затова са докарали нещата до тук. Тя поиска оставката на заместник-кмета на града Розалин Петков, отговарящ за здравеопазването. Лилия Учкунова добави, че частната болница в Панагюрище стои зад атаките срещу Онкоцентъра в Пловдив. Николай Радев я подкрепи, добавяйки, че атаката срещу КОЦ е подкрепена лично от министъра на здравеопазването Петър Москов. Пепа Деведжиен от ДСБ също се обяви в подкрепа на Онкоцентъра.

Малко по-късно съветниците все пак приеха оставката на управителя на КОЦ-Пловдив д-р Красимир Вальов. На негово място беше назначена проф. д-р Марианна Янева, която ще ръководи лечебното заведение до провеждането на конкурс.

Страстите в залата на ОбС са нагорещиха, след като тя буквално бе блокирана от протестиращи медици. Те настояха съветниците  да гласуват против освобождаването от постовeте им на директора на Комплексния онкологичен център д-р Красимир  Вальов и на УМБАЛ "Свети Мина" д-р Галина Карауланова. Председателят на ОбС Савина Петкова предложи да бъде дадена думата на лекари да изкажат своето мнение. Лекарите от Комплексния онкологичен център бяха шокирани от оставката на своя досегашен началник.Те бяха получили уверение лично от кмета Иван Тотев, че местната власт и общественост ще защитават с всички сили Онкоцентъра.

Д-р Антоанета Томова заяви, че от 28 години работи в Онкодиспансера и там са излекувани хиляди хора. "Добрата работа на екипа ни кара пациенти от цяла България да идват и да се лекуват в Пловдив. Оставете ни на спокойствие, защото нашият труд е тежък и изморителен - с онкоболни. Ракът е надпартиен, не зависи от политически игри, подкрепете ни, както ние подкрепяме своите пациенти", призова д-р Томова. Друга лекарка от КОЦ доц Каракехайова с онкозаболяване заяви, че тези клевети са заблудили и премиера Бойко Борисов. Д-р Евгений Динев каза, че атаката е в интерес на една нова болница в малък град с много пари. Там няма дейност и някой ги заблуди да вложат стотици милиони лева в начинанието, а сега се опитва да им осигури средства, каза той. И добави, че не иска да съди никого, но трябва да се посочат виновните за този скандал.

Напрежението в лечебното заведение се взриви след репортажи на „Господари на ефира“, в които се твърди, че на пациенти са направени операции и са им отстранени здрави органи, за да се вземат пари от НЗОК по скъпи клинични пътеки.

Днешната сесия на Общинския съвет на Пловдив започна с минута мълчание в памет на починалия известен хирург и лидер на БСП в града проф. д-р Красимир Мурджев. Самият той бешe общински съветник и положи много усилия за развитието на пловдивското здравеопазване.

   

 

Коментари