Публикация

Близо 14% от майките във Варна раждат преждевременно (ВИДЕО)

Близо 14% от майките във Варна раждат преждевременно (ВИДЕО)

Това води до увеличаване на броя на недоносените бебета


13,9% от майките във Варна и региона раждат преждевременно. Това съобщи пред тв „Черно море“ д-р Снежина Цветкова, началник на неонатологичното отделение в АГ болницата, по повод Световния ден на недоносените деца 17 ноември. През м.г. процентът е бил по-нисък – 12,3. Причините за явлението са свързани с общата ситуация в страната, недоброто наблюдение на бременните, ниския социален статус и по-високата заболеваемост. Всичко това води и до увеличаване на броя на недоносените бебета. Другите причини са нарастване на бременностите на майки под 16 г., инвитро опложданията и т.н. Зачестяват и случаите на раждания на майки под 16 г. 

Според д-р Цветкова промяна може да се постигне с разширяване на здравната култура на населението, което трябва да започва още от училище. Нейните съвети са жените да вярват по-малко на интернет, на съседки и приятелки и да се обръщат при проблем по-често към специалист. 

В момента в неонатологията, която обслужва цяла Североизточна България, има 30 деца, 10 от които са в интензивния сектор. Най-малкото тежи едва 750 грама.

Д-р Цветкова посочи също, че отделението изпитва остър недостиг от акушерки. Кадри има много, но те предпочитат да се реализират в чужбина при по-добро заплащане.     

Източник: chernomore.bg

Коментари