Публикация

Дете стана донор на двама българи и трима чужденци

То е имало вродена малформация на мозъчните съдове.


Седемгодишно дете от Варна, изпаднало в мозъчна смърт, даде шанс за живот на петима души.

Донорската ситуация е възникнала в болница „Света Марина“ във Варна. Детето е имало вродена малформация на мозъчните съдове.

Лекари от болница „Александровска“ в София са отпътували с нощен полет за Варна, за да се включат в нея. По-късно в столичното лечебно заведение са извършени две бъбречни трансплантации от екипа на доц. Маринчо Георгиев. 

Поради липса на подходящи реципиенти у нас, сърцето и белият дроб са изпратени в Австрия, а черният дроб - в Унгария, съобщиха от Университетската болница „Александровска“.

Единият бъбрек е трансплантиран на 34-годишен мъж от община Раковски, който все още не е бил на диализно лечение, а другият - на 35-годишна жена от Варна. На нея е бил присаден бъбрек във Франция, но той престанал да работи. От една година жената е на хемодиализа.

Двамата пациенти са избрани измежду шестима кандидати от листата на чакащи. След интервенцията са преведени в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Общото им състояние е стабилно.

Екипът на УМБАЛ „Александровска“ адмирира смелото и хуманно решение на близките на детето да дарят органите му за спасяването на други човешки животи, в най-критичния за тях момент.

Коментари

София Заимова
30 ное 2016 17:47

Много благородно!

Поклон пред родителите! Това е уникална донорска ситуация!