Публикация

Безплатни прегледи за пациенти с кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“

Специалисти ще приемат от 28 ноември до 2 декември без направления, след предварително записване по телефона


Безплатни прегледи за страдащите от кожни алергии ще се проведат в УМБАЛ „Александровска” в София от 28 ноември до 2 декември.

Те са по повод VIII-та Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, в която лечебното заведение традиционно участва. Тази година инициативата е насочена към фотоалергичните реакции и към страдащи от професионална алергия, възникваща в работната среда. Едни от най-често засегнатите професионални групи са фризьори, козметици, автомонтьори, строители.

Контактният дерматит е най-честото професионално заболяване в тези групи. Ежегодните разходи за временна нетрудоспособност са огромни и представляват товар върху обществото. Адекватната диагностика и профилактиката в работната среда са най-важните елементи в борбата с професионалните алергични заболявания на кожата. Фотоалергичните реакции са с по-малка честота, но протичат по-тежко. Характерно за тях е, че възникват от комбинираното действие на алерген (фотоалерген) и УВ-светлината (слънчева или изкуствени източници).

Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Всеки втори човек на планетата страда от алергична болест. Честотата на алергичните кожни болести постоянно нараства. През 2050 г.  очакванията са всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Понастоящем заболяването засяга 25% от детското население. 

Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага, че по-всеобхватният контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда, е един от основните фактори. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност.

Близо 10% от всички хора са страдали от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване. 

Алергологичното тестване е единственият доказателствен метод за установяване на контактна алергия, която може да се прояви навсякъде, но най-често се локализира по ръцете и клепачите. 

Специалистите от „Александровска“ болница ще приемат от 8:30 до 13:30 часа в кабинет №122 на партера на Кожната клиника, след предварително записване на тел. 02/9230 495, като не се изисква направление от личния лекар.

По преценка, също без заплащане, пациентите ще бъдат алергологично тествани за атопичен дерматит, контактен дерматит и уртикария. Поради необходимост от технологично време за отчитане на пробите, тестването ще се извършва само на 28.11 и 29.11. 
Препоръчително е да се консултират хора с реални оплаквания, поради ограничения състав на екипите и тяхното доброволно участие.

По традиция кампанията се организира от Българското дерматологично дружество и е част от паневропейска инициатива на Европейската академия по дерматология и венерология.

Коментари