Публикация

Зоя Паунова: Таргетните терапии в онкологията намаляват смъртността с 37%

Зоя Паунова: Таргетните терапии в онкологията намаляват смъртността с 37%

Според президента на Американската търговска камара в България д-р Красимира Чемишанска пречи пред въвеждането на персонализираната медицина у нас са е липсата на електронно досие на пациентите и липсата на регистри за повечето от заболяванията.


Въвеждането на персонализираната медицина у нас може да се окаже един от стимулите много от лекарите, които в момента практикуват в чужбина, да се върнат в България. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по време на форум посветен на този вид лечение. Той отбеляза, че това би могло да се случи при условие, че персонализираната медицина бъде обезпечена с нужното финансиране и техника. Според него финансирането не трябва да е проблем на държавата, защото въвеждането на таргетната терапия ще се отрази положително на разходите за здравеопазване.

Председателят на Българската асоциация за персонализирана медицина д-р Явор Дренски каза, че въпреки настоящите затруднения на здравеопазването, у нас вече са направени първите стъпки за въвеждането на таргетната терапия. По думите му персонализираната медицина ще позволи използването на най-подходящата интервенция за дадения човек, ще намали разходите и ще предотврати нежеланите реакции. Той добави, че таргетната терапия може да бъде в голяма помощ на оценката на здравните технологии, при определянето на финансирането на здравеопазването.

Според председателя на ARPharm Зоя Паунова въвеждането на персонализираната медицина трябва да бъде заложено в Националната здравна стратегия. Тя каза, че през последните две години фармацевтичните компании пускат на световния пазар все повече нови молекули, насочени към таргетната терапия. По думите й, близо 40% от новите онкологични и хематологични медикаменти са ориентирани към персонализираната медицина. Паунова добави, че благодарение на тяхното широко използване във Великобритания е намалена смъртността от рак с над 37%. Тя също така заяви, че един от сериозните проблеми пред въвеждането на таргетната терапия е, че публичните фондове рядко финансират генетичните тестовете, за откриване на редица опасни заболявания. Според нея до монета това се прави предимно от фармацевтичната индустрия.

Президентът на Американската търговска камара в България д-р Красимира Чемишанска прогнозира, че през следващите пет години близо 70% от всички нови лекарства ще бъдат насочени към таргетната терапия. По думите й, има две основни пречки, за въвеждането на персонализираната медицина в България. Едната е липсата на електронно досие на пациентите, в което да се проследява тяхното лечение, а другата – липсата на регистри за повечето от заболяванията.

Коментари

Съгласна съм с мнението на г-жа Зоя Паунова  и д-р Чемишанска,но най-важното нещо според мен е въвеждането на електронно досие на пациента.Не може да се постави "каруцата пред коня".