Публикация

От печата: Болници пестят от изследване на тумори 

Налага се пациенти да бъдат връщани, да се изчакват изследвания и така да се отлага лечението им


Болници пропускат да правят изследване на карциноми на белия дроб за определяне на хистоморфологичния тип и направо изпращат болните за генетични изследвания.

Това каза бившият национален консултант по патология доц. Анна Михова, като посочи примери от личната си практика, информира в. „Монитор“.

По думите й се налагало пациенти да бъдат връщани, да се изчакват изследвания и така да се отлага лечението им с месец-два.

Доц. Жасмина Михайлова, специалист по медицинска онкология и началник на Клиниката по медицинска онкология във Военномедицинската академия, заяви, че от години диагностиката не е добра заради нейната недостатъчност, няма единна здравна политика в това отношение.

Именно поради тази причина в Националния раков регистър постъпвали непълни данни за случаите.

Доц. Михайлова обясни, че на практика генетичните тестове не се поемат от здравната каса, а от фирмите. Всяка фирма обаче работела с различни лаборатории и се налагало пациентите да носят материал за изследване на няколко места.

Според доц. Михайлова е редно в страната да има две-три лаборатории, в които да се правят всички изследвания на хора с туморни образувания, за да се пести време за лечението.

Коментари

Много важен проблем ,който от години се неглежира.Комерсията в този случай наистина отвращава ,защото се правят изследвания къде ли не.Наистина трябва да се регламентират тези изследвания и да се създаде алгоритъм за цялата страна . Изоставаме от съвременното лечение на туморните заболявания .Дано колежката има сили ,за да придвижи организацията на този проблем.