Публикация

Отпускат се още 50,5 млн. лв. за лекарства 

От началото на2016 г. досега НЗОК плаща за лекарствата за домашно лечение близо 620 млн. лв.


Още 50,5 млн. лв. се отпускат за лекарства. Това е решил Надзорният съвет на здравната каса на заседанието си на 21 ноември, информира в днешния си брой в. „Дума“.

Парите не са от резерва, а от преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски, съгласно информацията от НАП, става ясно от протокола.

Близо половината от средствата са за лекарства за домашно лечение за периода 1-15 октомври тази година, а 25,5 млн. лв. са за медикаменти против рак, прилагани в болничната помощ за целия октомври. 

Така от началото на годината досега здравната каса плаща за лекарствата за домашно лечение близо 620 млн. лв., при планирани приблизително 541 млн. лева.

Първоначалният бюджет за онколекарства бе 210 млн. лв., но с всички отпускани допълнителни пари от резерва вече излизат почти 264 млн. лв., отбелязва изданието.

С 50 млн. лв. се увеличават и средствата за дейности за здравно неосигурени - за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение при пациенти с кожно-венерически и психиатрични заболявания, както и за интензивно лечение.

Коментари