Публикация

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ СЕ ОБУЧАВАТ КАК ДА РАЗПОЗНАВАТ СИМПТОМИТЕ НА НАСИЛИЕ

БАПЗГ ПРЕДЛАГА 9 КУРСА ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ


От една година професионалисти по здравни грижи се обучават чрез специална платформа за дистанционно обучение как да разпознават симптомите на насилие, така че да бъдат максимално полезни на своите пациенти, съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравин грижи.  Курсът стартира през ноември миналата година, когато по традиция на 25 ноември се отбелязва Международният ден за борба с насилието над жени. Той бе организиран и във връзка с Националната програма за за превенция и защита от домашно насилие. Целите, които си постави БАПЗГ е да предложи удобно и ефективно обучение на медицински сестри, акушерки, фелдшери, рентгенови лаборанти, рехабилитатори, кинезитерапевти и други медицински специалисти от цялата страна как да разпознават симптомите на сексуално посегателство и домашно насилие над деца и младежи, жени, стари хора, както и при уязвими социални групи. Чрез темите на курса, които обучаемите четат в свободното си време от домашния си компютър, те се запознават с правната и институционалната рамка на защитата и превенцията от домашно насилие, получават ценни знания как да реагират, за да бъдат максимално полезни на пострадалия без да преминават границите на неговото достойнство и лична свобода.

През месец септември т. г. стартира и втората част на курса "Разпознаване на симптомите на насилие", за който се записват медицински специалисти, коиот вече са завършили успешно първата част. Споменатите курсове са част от общо 9-те курса за дистанционно обучение, които предлага съсловната организация.  Те са кредитирани по Единната кредитна система (EКС) на БАПЗГи носят определен брой кредитни точки на успешно завършилите. По този начин те могат да извършват част от продължаващото обучение и без да се откъсват от ежедневната си работа.  Курсистите споделят, че възможността да се обучават дистанционно им пести време и средства.

Повече за курсовете за дистанционно обучение на БАПЗГ можете да видите чрез следния линк: http://www.nursing-bg.com/dist_obuchenie_final_1.pdf

 

Коментари