Публикация

Защо туберкулозата става нарастващ проблем?

Д-р Ана Данчева, директор на Първи областен диспансер за пневмофтизиатрични заболявания без стационар - София, в интервю за Хелт медия.



Д-р Данчева, през последните години в България броят на хората, заболели от туберкулоза, нарасна значително. Кои са причините за това?     
След 1990 г. броят на заболелите от туберкулоза у нас нарасна двойно. От 1998 г. се наблюдава задържане и дори леко спадане на тази тенденция, но резултатите не са задоволителни.

Основна причина е икономическата ситуация,  увеличаването на контингента на най-бедното население, към който спада и голяма част от ромското общество.

Друга много важна причина е увеличаването на броя на пациентите с отслабени защитни сили - страдащи от други болести (СПИН, диабет и др.), зависими от алкохол, тютюнопушене и наркотици или хора в хроничен стрес.

Паралелно с изброените по-горе причини трябва да се изтъкне и още една - подценяване на заболяването от медицинските специалисти, което води до забавено откриване на туберкулозата и късна диагноза с развитие на тежки форми и бацилоотделяне.

Защо все по-млади хора стават жертва на това коварно заболяване?
Най-често туберкулоза в детска възраст се развива по битов път, т.е. във фамилията на тези деца има възрастни, болни от туберкулоза. Тук значение имат ниската здравна култура, влошената комунално-битова хигиена, нерационалното хранене, намаленият контрол по отношение обхвата и качеството на БЦЖ имунизациите, отнемането на функциите на пневмофтизиатричните диспансери, които доскоро провеждаха специфичната имунопрофилактика и туберкулинодиагностика при децата.

Трябва да се спомене и неефективната дейност за саниране на огнищата на туберкулозна инфекция.
 
Има ли разлика в признаците, протичането и изхода от заболяването между сегашната туберкулоза и наричаната в миналото „жълта гостенка”?
От началото на 50-те години на миналия век, във връзка с широкото приложение на туберкулостатиците, клиничната картина при част от пациентите с туберкулоза започна да се видоизменя. Понякога се наблюдава безсимптомно или олигосимптомно протичане на заболяването, което се открива случайно при рентгеново изследване.

Това налага да се засили вниманието на общопрактикуващите лекари към пациенти с неясен интоксикационен синдром, упорита, неподдаваща се на лечение кашлица, болки в гърдите, отслабване и обилно изпотяване. Такива пациенти трябва да се консултират със специалист пневмофтизиатър.

При повечето извънбелодробни форми на туберкулоза се наблюдава по-скрито и по-плавно протичане в сравнение с миналото, което ги прави още по-трудни за диагностициране. В протичането и изхода на заболяването няма съществени разлики и ако пациентът се лекува упорито и правилно, най-често оздравява за 6 или 8 месеца.

Как да избегнем риска от туберкулоза?
Да се избягва непосредствен контакт с болни от туберкулоза. Незабавна консултация с лекар при продължително общо неразположение с неизяснен произход и ако то продължава, изискване консултация със специалист пневмофтизиатър.

Да се ваксинират новородените срещу ТБК. Да се поддържат естествените съпротивителни възможности на организма чрез пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини. Добра лична и обществена хигиена. Отказване от злоупотребата с алкохол, наркотици. Разходки на чист въздух, спортуване.

Коментари