Публикация

Медицинско чудо! След тежко отравяне с гъби и кома, млада жена живее втори живот

Медицинско чудо! След тежко отравяне с гъби и кома, млада  жена живее втори живот

22-годишната Галя Георгиева, която изпадна в кома след тежко отравяне с гъби, живее втори живот, благодарение на лекарите от Реанимацията на УМБАЛ-Бургас.


22-годишната Галя Георгиева живее втори живот, благодарение на лекарите от Реанимацията  на УМБАЛ-Бургас. Случаят с момичето  е без аналог, защото досега пациент с подобни показатели не е успявал да оживее. Въпреки мрачната прогноза и малките шансове за възстановяване, лекарите от УМБАЛ – Бургас правят всичко по силите си.

Галя постъпва в болницата на 25-ти октомври. Два дни по-рано тя й баща й, които работят като пазачи, са брали гъби около Приморско. „Вечерта хапнахме, но към 01:30ч. на мен ми стана лошо и започнах да повръщам, след един час и тя се почувства зле. На следващия ден повикахме Бърза помощ, защото дъщеря ми продължи да се влошава  и ни транспортираха тук. Благодаря на д-р Йордан Томов, д-р Мария Колева и на целия екип на Бургаската болница за грижите. Пожелавам им да продължават да работят все така”, каза на изписването на Галя баща й Георги Георгиев. Мъжът не е бил с тежко отравяне, защото  е консумирал по-малко количество от гъбите. Отровата им обаче е била толкова силна, че кучето на семейството е умряло, след като е яло от тях.

Самата Галя искрено благодари на медиците.  „На всички, които са в тежко състояние, мога да кажа да не се съмняват в лекарите и  да им се доверят”, сподели тя. За екипите на   Отделението по анестезиология и интензивно лечение (Реанимация), където са най-тежките случаи, младата жена е награда за усилията им.

„Приехме я на 25-ти октомври. Момичето  беше в изключително тежко състояние – в кома, а чернодробните й ензими бяха 100 пъти над нормата. Борбата беше голяма. Тя премина  няколко курса на хемодиализа, но въпреки това остана в същото състояние. По-късно дойде в съзнание, но продължи да е на апаратна вентилация, защото не можеше да диша сама. Постепенно я стабилизирахме и ето, че днес я изписваме”, каза д-р Йордан Томов.

Галя  напусна отделението заедно с баща си. Макар да е видимо здрава, тя  ще трябва да мине на  диета и да пази здравето си. Като жест лекарите от Реанимация  й помогнаха с част от лекарствата, с които трябва да продължи терапията си. „Пациенти като Галя ни изпълват с надежда, защото ние винаги даваме 100% от себе си дори при най-безнадеждните случаи”, заяви д-р Йордан Томов.

Коментари