Публикация

Os Trigonum Syndrome клиничен случай-задна глезенна артроскопия

Представяме ви клиничен случай, резекция на Os Trigonum със задна глезенна артроскопия


Представяме ви клиничен случай на пациент с Os Trigonum Syndrome.

Пациентът е на 21 години активно спортуващ леоателт на троен скок.

В нашия център дойде с оплаквания от дълбока болка в областта на ахиловото сухожилие с давност повече от една година, засилваща се при натоварване, особено при тренировки.

От клиничния преглед се установи палпаторна болезненост в парахилно, лек оток, засилваща се болка при "заставане на пръсти".

При направената рентгенография с установи изразена аксесорна кост в задната част на Талуса- os trigonum.

Os trigonum е добавачна кост в задната част на талуса, която е вродена и се дължи на несрастване на латералния туберкул на талуса. В повечето случай пациентът не знае неговото съществуване, т.к. е безсипмтомно, открива се случайно при рентгеново изследване.

Болка може да бъде провокирана при травма или често пренатоварване на ходилото, особено при стоене на пръсти, за това този синдром се нарича и "Синдром на балетната танциорка"

В нашия случай пристъпихме към класическо конервативно лечение- НСПВС и физиотерапия, без особен ефект, за това извършихме артроскопско отстраняване на аксесорната кост.

С типичен параахилен артроскопси достъп, въведохма артроскопа и достигнахме до субталарната ства и се извърши резекция под артроскопски контрол.

https://www.youtube.com/watch?v=XGlnD7yoKrk&feature=youtu.be

След това се извърши постоперативна контролна рентгенография, на която се вижда освободения заден отдел на ставата.

 

Коментари