Публикация

Д-р Цв. Гълъбова: Липсва система от грижи за психично болните

Длъжни сме като общество да дадем шанс на тези пациенти да живеят достойно, смята директорът на психиатрична болница „Св. Иван Рилски“


В България липсва система от грижи за психично болните, когато напуснат лечебните заведения. Тяхното място не в болниците, не е в изолирана среда, а сред нас, но с достойни условия за живот.

Това каза д-р Цветеслава Гълъбова от държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, пред БНТ.

По думите й психично болните не трябва да се чувстват различни, макар че са. 

Но те трябва да са сред нас със своето различие. Една система от грижи ще осигури и на двете страни необходимото – на пациентите условия да живеят вкъщи и да бъдат сред нас, а ако болестта им позволява - и добри условия на труд, а на обществото – спокойствие, поясни д-р Гълъбова.

Така, според нея, ще се стига и до по-малко подобни инциденти като в Горна баня. Там преди два дни психично болен стреля с въздушна пушка, един човек беше леко ранен. В края на януари миналата година Лъчезар Найденов отново се беше барикадирал в дома си и стреля по съсед. 

Д-р Цветеслава Гълъбова е категорична, че е необходима сериозна реформа в психиатричната помощ. Според нея тя ще продължи няколко години, като ще струва много средства.

„Но ние сме длъжни като общество да отделим пари и да дадем шанс на пациентите да живеят достойно“, отбеляза д-р Гълъбова.

По думите й повечето психиатрични болници у нас са създадени във време, в което се е приемало, че основеният принцип на лечение на пациентите е изолирация и създаване на среда, в която те да доживеят дните си. От 30 години в Европа не е така, подчерта тя.

„В много от случаите с влизането в психиатричната болница пътят на болните завършва там. Никой обаче не е застрахован да попадне в такова лечебно заведение и тогава ти се иска да получиш човешко отношение, не да си изолиран. Тази болест може да влезе във всяко семейство“, категорична е д-р Гълъбова.

В болница „Свети Иван Рилски“ в Нови Искър ще бъде направен ремонт.

Коментари