Публикация

В листата на чакащите вече има над 4600 души

В листата на чакащите вече има над 4600 души

Двама пациенти са насрочени за лечение чак през 2020 г.


4659 са записаните в Националната листа на здравната каса за планов прием на здравноосигурени пациенти при последното й актуализиране.

Броят на хората, които чакат за лечение, постепенно нараства. Например в началото - през август, в списъка са само 230 пациенти на две болници, информира в днешния си брой в. „Сега“.

Най-много чакат за лечение в университетската болница в Плевен (650 души), за столичната „Св. Иван Рилски“ (около 300), „Сити Клиник“ (200), за „Св. Георги“ в Пловдив (250). 

Не всички болници у нас оабче са вписали пациентите си в листата на здравната каса, общо лечебните заведения в нея са 62. Най-често се чака за провеждане на лечение на онкологично заболяване.
Всекидневникът отбелязва, че от здравната каса и здравното министерство обясняват това не със съществуващите лимити в болниците, над които не може да се приемат пациенти, а със спецификата за самото лечение - след операция или химиотерапия на болните предварително се записват часове за следващата процедура или изследване и реално те не чакат, а просто терапията им е разпределена във времето и планирана от болницата.

По норматив за лечение не бива да се чака повече от 2 месеца. Масово записаните в листата на НЗОК пациенти са разсрочени за следващите няколко дни или седмици. Пациент на областния онкодиспансер в София обаче ще чака до октомври 2019 г., но неясно по каква пътека. 
Рекордьори са в столичната „Св. Иван Рилски“, които имат двама пациенти, насрочени за лечение чак през 2020 г. Единият ще чака, за да бъде приет по клинична пътека за диагностика и лечение на чернодробни заболявания. Другият пациент на същата болница пък ще чака 4 години за тридневно лъчелечение, което е доста странно, отбелязва изданието.

То информира още, че според Българския лекарски съюз т.нар. надлимитна дейност на болниците тази година ще достигне 24 милиона лева. През миналата година, когато за пръв път бяха въведени твърдите лимити, тя беше за около 60 млн. лв. От 2015 г. здравната каса спря да плаща на болниците за отчетените над определените им бюджети случаи. Въпреки постоянните настоявания от страна на болниците, лекарския съюз и дори депутати надлимитната дейност да се плаща, от НЗОК и МЗ обясняват, че това би било незаконно, тъй като нормативната база не го позволява.

Въпреки това касата и тази година ще успее да стигне до преразход в бюджета си за болнична помощ, тъй като бюджетите на някои болници се коригират, допълва всекидневникът.

Коментари