Публикация

Д-р Ст. Кацаров: Пръстовата идентификация ще има по-голям ефект в извънболничната помощ

Въвеждането на системата е незаконосъобразно и нецелесъобразно


Системата за пръстова идентификация ще е по-ефективна в извънболничната помощ. В болниците няма да доведе практически до нищо и това ще се види, когато мине достатъчно дълъг период от време.

Такава позиция изрази д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Центъра за защита правата в здравеопазването, пред БНР.

Информацията, че системата за пръстова идентификация е спестила 15 млн. лв. за 15 дни, д-р Кацаров коментира по следния начин:

„Позволете ми един здравословен песимизъм да изразя по отношение на подобен тип информации. Изобщо не вярвам в интерпретацията на подобен тип данни, а се съмнявам и в самите данни“.

Председателят на УС на ЦЗПЗ подчерта, че въвеждането на системата за пръстова идентификация е незаконосъобразно и нецелесъобразно. Според него няма никакво съмнение, че и 5-членният състав на Върховния административен съд ще потвърди решението на 3-членния за нищожността на мярката за пръстова идентификация. 

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който също се включи в дискусията по темата, се съгласи с тезата, че въвеждането на пръстовата идентификация в извънбончината помощ би било още по-ефективно. Той допълни, че песимизмът на д-р Стойчо Кацаров по отношение на икономиите, които се реализират от въвеждането на системата, е разбираем:

„По простата причина, че и други мерки подобни са се въвеждали. Те са били преодолявани от системата. Да се надяваме, че тази е достатъчно сигурна, за да може да не бъде лесно преодоляна в лошия смисъл на думата. Иначе съм съгласен с мнението на д-р Кацаров, че въвеждането в извънболничната помощ, за мене, допълнително би дало още по-голям ефект“.

Според д-р Пенков инструментът за пръстова идентификация, който е въведен за премахване на измамите, вече показва, че има дисциплиниращ ефект, като за 20 дни е довел до намаляване на разходите, но не с цитираните по-рано 15, а с около 16 млн. лв. 

Д-р Бойко Пенков заяви, че здравната реформа продължава в съответствие с актуализираната Национална здравна стратегия 2020, приета от Народното събрание.
Във връзка с предложението здравната каса да покрива разходите за лекарствата за високо кръвно налягане, той отбеляза, че и до момента се заплащат 50% или 25% от стойността на медикаментите, но целта на промяната е единичните лекарствени формули срещу хипертония да се заплащат напълно.

Д-р Стойчо Кацаров каза още, че бюджетът на здравната каса и парите за здравеопазване са много малко. Според него в България пациентът плаща за лечение повече директно „от джоба си“, отколкото чрез НЗОК. Той цитира данни от изследване, според което личните разходи за здраве у нас възлизат на 3,6 млрд. лв., докато бюджетът на касата е 3,2 млрд. лв. Д-р Кацаров подчерта, че в страната има недостиг на милиарди за здраве, а лимитите на болниците пречат на здравеопазването и на цялостната организация на здравната система.

Д-р Бойко Пенков репликира, че цитираните дялове са силно завишени и че няма лимити, а се договаря обем помощ.

Коментари