Публикация

Лекарите на УМБАЛ „Дева Мария“ непрекъснато повишават квалификацията и развиват уменията си

Двама скорошни доценти в екипа на университетска бургаска болница


УМБАЛ „Дева Мария“ се стреми непрекъснато да повишава нивото и качеството на обслужване на своите пациенти. Поради тази причина болницата избира най-добрите специалисти, както от чужбина, така и от България. Високо квалифицираният персонал е от основополагащо значение за доброто здравеопазване. Сега УМБАЛ „Дева Мария“ може да се похвали с двама от своите специалисти, със защитени докторантури и наскоро избрани за доценти в своите специалности, които непрекъснато заявяват своя професионализъм чрез многобройни успешни интервенции.

Доц. д-р Анатоли Карашмалъков, началник на Хирургично отделение на Университетска болница „Дева Мария“ защитава докторска дисертация на тема „Възможности за лечение на жлъчно-каменната болест с модифицирана трансумбиликална лапароскопска холецистектомия”.  От тази година е избран за доцент по хирургия към Бургаски университет „Проф. Д-р Асен Златаров”. Има две придобити специалности - хирургия и онкология и над 20 години стаж като хирург и университетски преподавател. През последните години е републикански консултант по хирургия. Има специализации по лапароскопска хирургия, чернодробно-панкреатична хирургия, онкохирургия на стомаха и дебелото черво. 

Професионалните му и научни интереси са в областта на:  Лапароскопската хирургия, Хепато-билиапната и панкреатична хирургия,  онкохирургията на стомаха и дебелото черво, хирургия на млечната и щитовидна жлези. Има над 100 статии и презентации, представени и публикувани в най-престижните български и международни медицински форуми и научни списания, като Lancet Oncology, Annals of Surgery, British Journal of Surgery, Hepatogastroenterology и др.

УМБАЛ „Дева Мария“ се сдоби и с доцент по съдова хирургия. Д-р Борислав Денчев завършва през 1998 г. медицина във Варна. След това е бил избран от тогавашния ректор на Медицинския университет Проф. Темелко Темелков за негов асистент. „Първоначално бях с насока пластика и изгаряния под ръководството на Доц. д-р Константин Трошев, но след това се преориентирах към съдова хирургия, която беше новосъздадена в гр. Варна като втора такава клиника в областта“- разказва доцентът. Завършил Варненски Медицински Университет през 1998 г. През 2005 г. придобива специалност "Хирургия" под ръководството на Проф. д-р Темелко Темелков, дмн. От 2009 г. е правоспособен съдов хирург  след специализация в УНСБАЛ "Света Екатерина" гр. София под ръковоството на проф. Тодор Захариев, дмн. Притежава  професионална квалификаци за високоспециализирана дейност "Ултразвукова съдова диагностика".
На въпроса какво е нужно да защити доцентура, д-р Денчев отговаря: „Дисертация, която съм защитил в София в Националната катедра по съдова хирургия и необходимия брой публикации, но това е нещо, с което се занимавам от млад лекар, тъй като бях преподавател в Катедрата по хирургия във Варна и беше просто една стъпка, която трябваше да довърша“ (цялото интервю с д-р Денчев, можете да намерите на сайта на УМБАЛ „Дева Мария“(http://www.devamaria.com/bg/news/view/2/9846).

 

Коментари