Публикация

Лекари и синдикати готови на протест срещу здравната реформа


Лекари, медицински сестри и синдикати ще подкрепят протестни действия срещу провежданата реформа в здравеопазването.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов посочи, че ръководителите на големите болници вече са наясно, че техните бюджети са доста орязани и с тях няма да могат да изпълняват нормално дейността си, камо ли да поемат повече пациенти.

Според медицинската общност протестът ще прерасне в национален, като в него ще се включат гражданите и големи болници.

„Внесли сме конкретни предложения за изменение на Закона за здравното осигуряване и сме водили няколко разговора с институции, от които зависи премахване на делегираните бюджети.

Очакваме решения. Няма как закон да се смени за два дни. Необходимо е време. Ще изчакаме, предполагам до края на следващата седмица, това понятие делегирани бюджети да изчезне. Подобно нещо не може да съществува. Няма как да има бюджети – нито касата, нито болниците са бюджетни институции”, заяви д-р Райчинов в отговор на репортер на health.bg.

От съсловната организация поискаха да се отложи част от реформата, като се даде гратисен период на лечебните заведения, за да се покрият новите критерии за работа с касата.

БЛС настоява и да бъде преразгледан бюджетът на здравната каса. Според д-р Райчинов въпреки че има Национален рамков договор, здравната каса продължава едностранно да определя правилата за работа.

„Нека да има реформа, но да се прави при ясни критерии и подсигурено финансиране”, заяви д-р Райчинов.

Коментари