Публикация

Бабините отвари не помагат – има по-добър начин да се отървем от болките в гърлото

Домашният чай и запарки дава само временно облекчение. Съвременната медицина вече разчита на мощни билкови екстракти, създадени по специален стандарт - обяснява маг.-фармацевт Йордан Славчев


 

Билките – най-древният лек за болно гърло

Маг.-фармацевт Йордан Славчев - управител 
и собственик на Аптека "Любен Славчев"

Лечебните растения са най-старите познати средства, използвани от човека  срещу различните заболявания на дихателната система. В съвременната медицина билките все още са най-предпочитания, ефикасен и достъпен метод за лечение на проблеми с дихателните пътища, възпалено гърло и кашлица.

Силата на лечебните растения се крие в активните вещества, които се съдържат в тях. Те повлияват отделянето на секрети, възпалението на лигавицата и облекчават неприятните симптоми на болното гърло. 

Растенията, които са богати на етерични масла, са изключително популярни помощни средства при възпалено, зачервено и раздразнено гърло. Те имат способността в малки дози да втечняват жилавия секрет, а в големи дози да подсушават дихателните пътища. Доста добре повлияват както суха, така и влажна кашлица, отбъбват бронхиалната лигавица и упражняват локален противовъзпалителен ефект. Действат противомикробно като предпазват от влошаване на вирусната инфекция и превръщането й в бактериална. Билки, богати на етерични масла, са: мащерка, анасон, куркума, джинджифил, кардамон, канела, карамфил.

Лечебните растения, които съдържат сапонини, имат мощен ефект в борбата срещу кашлицата. Те притежават способността да подпомагат втечняването на бронхиалния секрет и по този начин улесняват неговото изхвърляне чрез отхрачване. Такива растения са: иглика, подбел, ружа, сладник, орех малабар.

От домашни запарки към стандартизирани екстракти

Много от проблемите, свързани с дихателните пътища могат да бъдат повлияни благоприятно от приготвени в домашни условия отвари, запарки и чайове. За направата им обаче са необходими известни познания. Човек трябва добре да познава билките и тяхното действие, да  знае кое растение, за какво помага, кои билки се комбинират успешно, какви са точните пропорции, по какъв начин се приготвят и т.н.

За щастие съвременната медицина вече предлага достатъчно добри готови продукти, които са в пъти по-силни от обикновената домашна билкова отвара. В тяхното производство са вложени т.нар. стандартизирани растителни екстракти, каквито не могат да бъдат приготвени в обикновени домашни условия.

Стандартизираните екстракти гарантират, че във всяка таблетка от продукта (или във всяка капка от сиропа) присъстват точно определени вещества в точно определено количество, което е достатъчно, за да повлияе симптомите на възпаленото гърло. Докато при приготвянето на една отвара никога не можем да гарантираме, какво е количеството на активното вещество и дали то е достатъчно за положителен изход от лечението.

Използването на един готов комбиниран билков продукт улеснява приема, засилва действието и осигурява по-дълготраен ефект. Освен това в някои продукти за болно гърло и кашлица са вложени стандартизирани екстракти от  цели 7, 10, дори повече билки, които надали присъстват във всяка домашна аптечка. Сред изобилието от продукти за възпалено гърло мога да отлича таблетките за смучене ЕнТиТус, които са уникални не само по своя състав, но и с изключителната синергия на 12-те растенията в състава.

Билковата синергия в помощ на болното гърло

Синергията, най-просто казано, представлява  взаимно допълване и усилване на действията на различните билки в един продукт. Ако си представим, че едно от растенията има противовъзпалително действие, друго подпомага втечняването и отхрачването, третото намалява отока на  възпалената лигавица, четвърто облекчава дишането и всички те се съберат в състава на един продукт, то със сигурност ще постигнем едно много по-добро комплексно въздействие върху общия тонус на болния. На този принцип ЕнТиТус таблетки за смучене повлияват симптомите на раздразненото, зачервено гърло и пресипнал глас и успокояват цялостно респираторния тракт. Комбинацията от 12 растителни екстракта в състава на таблетките многократно усилва действието на всяка билка и мигновено облекчава симптомите на възпаленото гърло и проблемите с дихателните пътища.

За кого са подходящи билковите таблети за смучене ЕнТиТус

Поради изцяло растителния си състав ЕнТиТус таблетки за смучене могат да се приемат както от възрастни, така и от деца над 6 г. Биха могли да се дават и на по-малки деца (между 2 и 6 г.), стига да имат развита способност да смучат бонбони. Не са препоръчителни за диабетици, тъй като съдържат захар. Пациентите имат възможност да избират между четири приятни вкуса: портокал, мед и лимон, ментол и евкалипт, ментол и джинджифил.

Смучат се бавно до пълното им разтапяне в устната кухина. За най-добър ефект поне 30 мин след това не бива да се приемат храна или течности.   

Коментари