Публикация

Натуралният шоколад намалява риска от инсулт?


Канадски учени  анализирали резултатите от три проучвания върху връзката между шоколада и инсултите, съобщава Health Day.

Първото изследване е обхванало 44 489 души, които  консумират черен шоколад веднъж дневно - те били с 22% по-малко застрашени от мозъчни инциденти в сравнение с останалите.

 Второто проучване установило, че хората, които ядат по 50 гр. шоколад веднъж седмично, са с 46% по-малък риск да починат вследствие на инсулт.

Третото изследване не открива забележима връзка между консумацията на шоколад и риска от инсулт.

Шоколадът е богат на антиоксиданти (флавоноиди), които имат защитни свойства срещу инсулт, но има различни видове, някои от които са богати на наситени мазнини и повишават нивата на лошия холестерол.

Специалистите обаче не могат да подкрепят консумацията на шоколад като превантивна мярка срещу инсулт, тъй като няма достатъчно доказателства в подкрепа на тази теория. Според тях умерената употреба на натурален шоколад не би навредила, но не трябва да се прекалява. 

Коментари