Публикация

БЛС: Възможен е нов анекс за пръстовия автентификатор

Колеги, не го подписвайте, призовава съсловната организация


Националната здравноосигурителна каса подготвя допълнително споразумение за работещите в доболничната помощ, особено за общопрактикуващите лекари. Целта на анекса е да им наложи използване на т.нар. пръстов автентификатор

Такава информация е достигнала до Българския лекарски съюз.

Съсловната организация отбелязва, че това е притеснително не само заради съмнителните резултати от тестването на системата за пръстови отпечатъци в болничната помощ, но и поради факта, че все още Върховният административен съд не се е произнесъл окончателно относно използването на тази система.

И още – въвеждането й в здравния сектор може да се ползва като разменна монета в отношенията между лечебните заведения и касата. Със сигурност това ще нагнети напрежение, смята лекарският съюз.

БЛС изтъква, че е необичайна скоростта, с която се подхожда към въпросния анекс. Не е изключено НЗОК да цели споразумението да изпревари предстоящия събор на лекарския съюз. Организацията припомня, че една от причините за неподписване на Националния рамков договор за 2016 г. беше същият този автентификатор.

Призоваваме колегите да не подписват анекса, ако той прибързано им бъде предложен, без да е обсъден от ръководството на БЛС и без подписите на Управителния съвет на съсловната организация и на Надзорния съвет на здравната каса. Нека не забравяме, че споразумението е договор между две страни, а не едностранно решение. Когато липсват подписите на тези две страни, анексът е невалиден, подчертава Българският лекарски съюз.

Коментари