Публикация

Кръводаряването - солидарност и информираност


7 600 души са дарили кръв през миналата година в Районния център по трансфузионна хематология в Плевен, който обслужва голям  регион – Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе и Разград.

В тези области вече е създадена отлична организация, като няма никакви проблеми с екипите, каза директорът на РЦТХ в Плевен д-р Лако Лаков. Той поясни, че заради грипната ваканция не се е провела есенна кръводарителска кампания.

Въпреки това доста хора пожелали да дарят кръв, особено сред студентите - медици. През 2009 г. 114 млади лекари са посетили центъра и са дали кръв, което не се е случвало през предходните години. Според д-р Лаков, принос за това има най-вече ръководството на Медицинския университет, което често е призовавало студентите да се включат в благородната инициатива.

Възможностите на автохемотрансфузията 

Това е метод, при който пациентът дарява кръв за себе си, когато му се налага оперативна интервенция, но няма нарушение в кръвотворната система.

Автохемотрансфузията може да се прилага при повечето големи планови операции, за които се знае, че пациентът ще загуби много кръв. Даването на кръв може да стане доста време преди самата интервенция. Така хората ще имат достатъчно време да се възстановят, да се оперират, а когато им се наложи кръвопреливане, да ползват собствената си кръв.

По закон тази кръв не може да се дава и използва от други хора. Тя се обработва и съхранява в центъра. Кръводаряването преди операция дори е полезно, защото се разрежда кръвта, депото се попълва с водно-солеви разтвор, като така се намаляват следоперативните усложнения.

За съжаление през миналата година едва двама пациенти са ползвали този метод, медицински лица, които отлично разбират ползата от автохемотрансфузията.

Затова лекарите трябва да разясняват ползите от метода на пациентите, за да може те да са информирани, кое е най-доброто за тях.

Засега единствено ръководството на СБАЛ по ортопедия и травматология „Св. Панталеймон” в Плевен е изявило желание да прилага автохемотрансфузията за плановите си пациенти.  

Университетската болница използва най-много кръв и кръвни продукти

85% от количествата кръв и кръвни продукти отиват за клиниките и отделенията на Университетската болница „Д-р Георги Странски”.

В УМБАЛ най-много кръв и кръвни продукти се използват в Клиниката по хематология, защото в нея се лекуват пациенти, които имат ежемесечна нужда от вливания на кръвни продукти.

Проблемът с платеното кръводаряване

През миналата година не е имало кризисна ситуация, при която за пациент да няма кръв или кръвен продукт. Въпреки това, възникне ли подобен казус, винаги се намира дарител, който да се отзове и да помогне на нуждаещите се.

„Платеното кръводаряване е абсолютно забранено. Въпреки това за никого не е тайна, че пред центъра на тротоара се върти група от услужливи дарители”, каза д-р Лаков. Много често близките на пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане, вместо да дарят те самите или да потърсят близки или роднини, плащат за това на други.

Хората не осъзнават риска, че по този начин те могат да навредят на близките си. В Районния център за трансфузионна хематология се изследват само четири маркера -  ХИВ/СПИН, сифилис, хепатит В и С. А тези хора, които са готови да дадат кръв срещу пари, може да са прекарали заболявания, които не позволяват даряването. Те са търговци, а както е ясно, търговците не са честни и ще направят какво ли не, за да приберат пари. Затова отново апелирам - да не се купува кръв, защото вместо да се помогне на пациент, може да се увреди неговото здраве", посочи директорът на РЦТХ в Плевен.

В Европа също има проблем с кръводарителите

В Европа дарителите са 40 на 1000, а в България, когато започнахме да работим по тази система преди 10 години, имахме 60 на 1000 дарители. В Швейцария дарителите са били 100 на 1000, а сега са 50 на 1000. Минимум за кръводарителите няма, защото той се диктува от клиниките в болниците. Оптимумът, който е достатъчен, е 30 дарители на 1000 души население.

В страната кръводарителите в момента са около 21 на 1000, а в Плевенска област - 23 на 1000. Проблемът е в застаряващото население. Младите, които могат да даряват, не са в страната.

 

 

Коментари