Публикация

Случай на коремен тиф у български гражданин

Случай на коремен тиф у български гражданин

От СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" е изписан пациент с диагноза коремен тиф след успешно лечение и три контролни отрицателни микробиологични проби за S. typhi. Случаят е съобщен с бързи известия на СРЗИ и МЗ.


Български гражданин на 26 г. пребивавал в Индия от 08 до 27.10.16 г. където е консумирал закупени от пазари неизмити плодове. Заболял остро на 05.11.16 г. с фебрилитет до 39 С с втрисане и обилно потене, болки по мускулите на крайниците, в гърдите и кръста.  Изследван амбулаторлно за малария - отрицателен резултат.  В следващите дни много отпаднал, с ежедневни втрисания, урината му намаляла по количество. С тези оплаквания е  хоспитализиран в СБАЛИПБ „ Проф. Ив. Киров”на 11.11.16 г. с предварителна диагноза чревна инфекция.

След хоспитализацията отново е изследван за малария, чревни паразити, микробиологично и вирусологично изледване. Етиологичната диагноза е поставена чрез изолиране на S. typhi от хемокултура. След етиологично лечение и получаване на три отрицателни микробиологични проби за S. typhi, болният е изписан със съответните указания за по-нататъшен контрол.

Коментари

Ина  Димитрова
29 ное 2016 15:13

дано не се предава заразата, че само това ни липсва!