Публикация

Д-р М. Ненков: Здравна реформа ще има, когато се появи мощен политически лидер

Дотогава ще бъде на парче, каза още лекарят


Здравна реформа ще има, когато се появи мощен политически лидер, с голям политически гръб и огромна смелост. Дотогава ще бъде на парче. 
Tакова мнение изрази д-р Мирослав Ненков пред Би Ти Ви.

Той отбеляза, че всеки идва с някаква концепция, но тя невинаги е изпълнима, защото „има безброй фактори, които се опитват да източват системата”.

Здравната реформа трябва да стане с лопата и кирка. Министър Петър Москов, както всеки един министър, който политически е поел този пост, може да направи много малки промени. Генерална промяна няма как да стане”, подчерта д-р Ненков.

Според него обвинението на министър Москов за турските ваксини е следствие на лоша юридическа подкрепа. „Всяко нещо може да се направи по 12 начина. Печен юрист ще ти каже трите възможни. Щом не е по закон, ще има атаки ”, каза той.
По думите му атаката срещу Москов може да е всякаква – фармацевтична, политическа, а може и да има истина в обвиненията. 

Д-р Мирослав Ненков каза още, че въведеният пръстов идентификатор е тактическо средство за опит за справяне с нелегалните пациенти в болниците. Според него обаче проверяващите органи нямат механизъм да се справят със злоупотребите.

Пръстовата идентификация пречела във Военномедицинската болница. „Ние имаме огромен прием и не правим мошенгии. За малките болници има смисъл”, допълни той.

„Системата на здравеопазването се върти около индустрията, около шефовете и някакви въшки, които смучат здравната система. Тя не се върти около пациентите и лекарите, които реално изкарват парите”, каза още д-р Ненков.

Според него голям проблем е превръщането на болниците в търговски дружества. „Влизаш в болницата като в бакалия! В нормалния свят докторът, като отиде на 1-ви на работа, знае, че на 4-ти ще вземе толкова пари. Аз като отида на 1-ви на работа, на 20 и някой си не знам колко ще взема, защото зависи колко пътеки са минали“, допълни д-р Ненков.

Коментари