Публикация

Жени с множествена склероза може спокойно да раждат

Жени с множествена склероза може спокойно да раждат

Живеем в епохата на автоимунните заболявания, при които организмът ни се саморазрушава


Какво заболяване е множествената склероза?

Множествената склероза е автоимунно заболяване на централната нервна система, при което имунната система на организма  се променя  и  унищожава собствените си тъкани. Засягат се  различни  зони от главния и гръбначния мозък.  Настъпва процес на демиелинизация, при който се унищожава миелинът на нервната клетка. По този начин се нарушава провеждането на нервни импулси  и се проявява различна симптоматика от страна на централната нервна система.

Най–нагледно може да се даде пример

с проводник, по който тече ток

Обвивката на проводника можем да сравним с миелина.  Демиелинизацията, образно казано, е оголване на проводника, което довежда до невъзможност да се провежда ток, респективно нервен импулс.

При здрави хора кръвномозъчната бариера е цялостно съхранена. При множествената склероза тя става пропусклива,  както при вирусна инфекция. T-клетката, която е лимфоцит, навлиза през повредената кръвномозъчна бариера  и възприема миелина, който обвива аксона на нервната клетка, като чуждо тяло, след което го унищожава.

Множествената склероза (МС) в началото на своето протичане е възпалителен процес, при който се унищожават нервни клетки. С напредване на процеса загиват все повече клетки  и се  образуват плаки – лезиите , които се виждат при изследване с магнитен резонанс. Синдромът на Гилен-Баре е също  автоимунно заболяване, но със засягане на периферната нервна система  и  развитие на  полиневритен синдром.

Какви са основните симптоми на болестта?

Симптомите при МС са доста разнообразни.  Понякога са бързопреходни и протичат за  часове, поради което може да се объркат с  функционално нарушение, особенно при млади жени. 

В 90% от случаите началото на заболяването

е свързано с нарушение на зрението

Засята се оптичният нерв и пациентът внезапно, понякога без причина или  възпалителен процес преди това, получава намаляване и дори загуба на зрението. При изследване от страна на  офталмолозите се  установява ретробулбарен неврит.

Друг симптом е появата на слабост в  някоя ръка или крак, които понякога  могат да се обездвижват напълно.  Може да се парализират едновременно крак и ръка, или пък двата крака , или даже и четирите крайника. Възможни са  сетивни нарушения със засягане на крак или ръка, или засягане на дълбоката сетивност.

При множествената склероза може също така да се появи двойно виждане поради засягане на очедвигателните нерви, да се  наруши  координацията и да се появи залитане, нарушена походка, също така нарушение на говора. Много по-рядко симптоми на заболяването са болки в едната лицева половина, известни като тригеминална невралгия, или изкривяване на лицето  поради пареза на лицевия нерв.

Доста неприятни са тазово-резервоарните 

нарушения   –  изпускане по малка нужда

или пък задържа на урина, изпускане по голяма нужда. Най-неприятно  е засягането на половата  функция при мъжете , свързано с еректилна дисфункция.

На каква възраст може да се разболее човек?

Множествената склероза е социално заболяване, тъй като обикновено засяга хора на възраст между 20 и 50 години. Пикът на заболяването е  около 30 години, когато хората са в  работоспособна възраст. За съжаление обаче се среща и при децата. Най-малкото дете в нашата клиника беше на 13 години.

МС  е полово обусловено заболяване  – среща се почти два пъти по-често при жените.  Статистиката показва, че всички автоимунни заболявания по-често се срещат при нежния пол.

Кои са причините за болестта?

Заболяването има географска обусловеност, която се обяснява с продължителността на слънцегреенето.  Колкото повече се приближаваме към екватора, толкова повече намаляват случаите на заболяването и накрая изчезват.  Най-много са болните в Северна Европа, където слънцегреенето е по- малко,  установява  се дефицит на витамин Д, което се смята за една  от причините за развитие на множествената склероза. 

Болестта е разпространена и по нашите ширини, но

е изключително рядка в ромската общност

Заболяването има известна генетична предиспозиция , която е свързана с HLA-системата в 6-а хромозома. Това е комплекс от гени с различни биологични функции, като на първо място обезпечава генетичния контрол на имунните реакции.

Обикновено МС не се третира като генетично заболяване.  Все пак, ако човек има роднини – майка или баща, брат или сестра, които са с множествена склероза, има около 20 процента по-голям риск да развие това заболяване.  Като цяло, то се приема като заболяване на европеидната раса.

А ако трябва да говорим за отключващи фактори?

Лошата новина е, че причините за възникване на множествената склероза все още не са изяснени и затова заболяването се лекува по-скоро симптоматично, а не етиологично.  Вероятно става въпрос за смесена генеза  - говорим за много фактори, които са причина за възникването на болестта. На първо място сред рисковите фактори са вирусните инфекции. Най-неприятни са херпесните инфекции, като са известни 7 типа.  Следва инфекцията с вируса на Епщайн-Бар, който е  причинител на заболяването инфекциозна мононуклеоза.  Смята се, че тя  е безобидно заболяване. Има проучвания в Канада при пациенти с МС, при които е установена инфекция с вируса на Епщайн –Бар.

Като цяло херпесните вируси остават в организма след първата среща в спящо състояние и в даден момент могат да се активират при срив на имунната система. Такъв е случаят и с варицелата, която се развива след  първата среща на организма с вируса в детска възраст. При срив на имунитета по-късно при възрастния човек се развива херпес зостер инфукция.  Затова можем да кажем, че

сривът на имунитета е ключов за възникването

на множествената склероза,

както и при много други заболявания. 

Друга основна причина, която може да отключи МС,  е стресът – виновник за много от съвременните болести. Има случаи, при които болестта се появява след изживян стрес. Безсънието, тютюнопушенето и начинът на хранене също могат да играят важна роля. Така например един от пациентите ми, които сега е на инвалидна количка, преди години работел като барман.  Т.е. при него е имало натрупване – безсънни нощи, цигари, алкохол. Може да има  някаква предразположеност за развитие на заболяването, но начинът на живот вероятно също има решаваща  роля  за появата на болестта. 

Други причини за множествената склероза се търсят в замърсяването на околната среда с тежки метали. За съжаление, живеем в епохата на автоимунните заболявания. И това се наблюдава не само в неврологията, но и във всички области на медицината, където подобни заболявания са чести и с тежки последици за пациента.   Роля най-вероятно имат замърсената околна среда, мръсният въздух , некачествената храна.

Как протича самото заболяване?

Заболяването може да протече по няколко начина и затова то има три основни форми. Първата е пристъпно-ремитентна форма, която е по-характерна за младите пациенти. При нея заболяването протича на пристъпи и ремисии. За да кажем, че е налице пристъп, той трябва да продължи  повече от 24 часа. При всеки пациент  по време на пристъп симптоматиката   е различна, в зависимост от активните лезии. Извън пристъп пациентът е почти напълно здрав и много често трудоспособен, може да води нормален начин на живот. Честотата на пристъпите е различна. При някои пациенти те могат да се появават няколко пъти в месец, при други да се повторят и след 15 години.

В някои случаи  в хода на развитие на заболяването то може да премине във вторично-прогредиентна форма, по-честа при по-възрастните пациенти. Тогава те нямат пристъпи и ремисии. Симптоматиката не претърпява обратно развитие, а си остава и някое влошаване може да се утежни  или  да се появи нова симптоматика.

Третата форма е първично-прогредиентната форма. При нея пациентите никога нямат пристъпи и ремисии. Още в самото начало на заболяването те имат симптоматика, която във времето може да се влоши или да се добави нова. след преминаването на пристъпите.

Има ли опасност за жена с множествена склероза да стане майка?

Последните проучвания показват, че няма опасност за жени с МС да раждат.  Заболяването не е прието за  генетично. По време на самата бременност жената се чувства добре. Рисков период е моментът след раждане, най-вероятно свързан с повишеното натоварване на майката- кърмене, стрес, умора, липса на сън. Тогава може да се отключи нов пристъп или пък заболяването да се прояви за първи път.

 Интервю на Петя Дикова

Коментари